Povestea pisicii, al șoarecului și toxoplasmozei o știți? Foarte interesantă: un șoarece sănătos (mental și fizic), are puține șanse să decidă voluntar a se apropia de vreo pisică. Același șoarece infestat cu parazitul responsabil de toxoplasmoză – Toxoplasmoza gondii -, poate fi observat îndeaproape ca având un comportament schimbat și bizar. El pierde din teamă și frica firească din fața celui mai aprig dușman al său, îndrăznind chiar să se apropie de el. ”Într-o formă de psihanaliză a șoarecului, putem spune că acesta manifestă chiar o dorință sexuală pentru cel mai mare dușman al său.”- Fabice Papillon
Ce se întâmplă? Pare se că microorganismul modifică radical sistemul dopaminergic al șoricelului, pentru a-l îndemna să se arunce în gura pisicii.
De ce toate acestea? Simplu, pentru ca el, parazitul, să ajungă prin intermediul acesta la gazda sa perfecta: pisica. ”Ai zice cumva că e un comportament machiavelic?”, ne întreabă Fabrice Papilon, autorul cărții ”Creierul din burtă.”
Și atunci, ne putem întreba dacă microbiomul nostru este inteligent și poate avea o influență majoră asupra sistemului nervos central, nu-i așa? Burta, nu numai că ne poate influența viața, starea noastră emoțională, ci are puterea de a provoca emoții! ”S-a chircit stomacul de frică”, ”a simți furia în stomac”, ”a avea fluturi în stomac”, sau ”a avea un ghem în stomac”, la toți ne sunt cunoscute vorbele acestea și starea lor. Este evident că burțile noastre știu și pot mult mai mult decât noi putem demonstra sau înțelege în acest moment.
Profesorul Bruno Bonaz le spune mereu studenților săi că, ”burta este o expresie a creierului nostru”. O infecție a microbiomului provoacă o intoxicație alimentară, o gastroenterocolită, urmând indigestia și mai apoi, o criză de anxietate. Nici o afecțiune legată de microbiom nu lasă indiferent sistemul nervos, la fel cum cea mai mica variație emoțională creează un răspuns din partea tubului digestiv. Să ne mai gândim și la stres și influența sa directă asupra permeabilității intestinale, inflamând mucoasa. Nici nu este greu de înțeles, dacă ne gândim cum a fost ultima dată când am avut emoții mari, cum ar fi cele din preajma aflării rezultatului unui examen. Burta ne dă semnale în astfel de momente, ”ne comunică că este cu noi”. Senzația de a merge la toaletă și golul permanent, iată simple stări pe care toți le putem conștientiza. La fel cum și legătura dintre cele două părți este categorică!
Bibliografie: Fabrice Papillon, „Creierul din burtă”, Ed. Philobia, 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!