Hipertensiune – în formele uşoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent şi foarte blând. Ea nu le este însă recomandată celor cu hipertensiune gravă, cărora medicul le-a contraindicat aportul de lichide în organism.
Bolile de ficat (hepatită, sechele post-hepatice) – cura trebuie făcută cel puţin o dată pe an, după ea evitându-se consumul alimentelor grase, grele, prăjeli etc.
Afecţiuni biliare – cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, a colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare în forme uşoare.
Digestie lentă – se recomandă ca strugurii (nu foarte dulci) să fie consumaţi cu minimum 30 de minute înainte de masă.
Constipaţie – strugurii stimulează digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor acţionând ca un „piston natural” care împinge din colon materiile reziduale.
Gută – strugurii în cantitate mare mobilizează şi elimină din organism acidul uric.
Tulburări hormonale la femei – se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii frumuseţii feminine. Din acest motiv cura cu struguri este indicată contra îmbătrânirii premature a pielii, hirsutismului (creşterea firelor de păr în zone nespecifice la femei), acneei, uzurii fizice pe fond de stres, eczemelor de etiologie necunoscută.
Menometroragii – se recomandă mai ales strugurii roşii şi negri mai bogaţi în taninuri, care reduc cantitatea de sânge menstrual şi chiar opresc sângerarea.
Anemie – mai ales strugurii roşii şi negri conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului.
Hemoroizi – strugurii cu tot cu coajă sunt un remediu extraordinar contra constipaţiei şi în acelaşi timp, un tonic venos. Cura cu struguri, împreună cu remediile locale (unguent de tătăneasă, de cătină) este o combinaţie infailibilă în această afecţiune.
Contraindicaţii la cura cu struguri – Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea gravă, retenţia de apă în ţesuturi, colita de fermentaţie, diareea cronică.
Cum se consumă strugurii, spre a primii toată bogăția și viața acetui ”fruct medicament”?
În primul rând, strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, acceptaţi ideea că trebuie să mestecaţi bine şi să înghiţiţi această coajă. De ce? Pentru că în coajă şi în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic. Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm şi sâmburii, care conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge. Strugurii conservaţi păstrează sub 10% din proprietăţile curative ale celor proaspeţi, iar vinul, sub 6%, aşa încât cei care imaginează variante „originale” ale curei de struguri trebuie să ştie că nimic nu substituie forţa unui strugure proaspăt, „adevărat”!
Informații preluate din cartea ”Remedii naturiste”, de Vasile Ciuculin
Mereu alegeri conștiente în hrana de zi cu zi și în toate acțiunile voastre!
Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.
Foto: www.nutricisedr.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!