Ultima porțiune a tubului digestiv, înainte de eliminarea produsului de digestie, intestinul gros, parte a aparatului digestiv, cuprins între intestinul subţire şi anus. Aici are loc absorbţia apei si a mineralelor neabsorbite.
Intestinul gros este format din:
-cecum (cecul) – prima parte a intestinului gros, situat între ileon şi colon. De cecum este ataşat apendicele și aici se află flora intestinală;
-colonul (colon ascendent, colon transvers, colon descendent, colon sigmoid) – aici este absorbită apa rămasă în alimente;
-rect – canal cu pereți musculoși unde sunt depozitate materiile fecale.
Întotdeauna alocăm atenţie igienei exterioare și îndepărtăm impurităţile prin spălare, de pe corp, de pe dinţi şi de pe păr, dar oare suntem curaţi ”din interior”? În zilele de azi, când organismul întâmpină din ce în ce mai mulţi agenţi toxici, devine indispensabil procesul de dezintoxicare şi de curăţarea al colonului, al ficatului şi ale celorlalte organe interne… Așa cum ne curățăm în exterior este firesc să facem asta și în interiorul nostru. Este adevărat că organismul are capacitatea proprie de echilibrare și curățare, însă, din când în când ”o mână de ajutor nu strică”. Și asta o spun gândindu-mă la progresul de rafinare al alimentelor, în detrimental major al organismului nostru, din păcate!
Dacă ai zilnic două scaune legate, înseamnă că funcția colonului se derulează în parametrii normali. Regulat, ca un ceasornic, scaunul de dimineață este consistent, iar cel de al doilea, de regulă în partea a doua a zilei, reprezintă cam jumătate din primul. Eliminările se fac fără efort, în câteva momente după așezarea pe closet.
Dacă consistența este moale, cu mucus și sunt mai multe eliminări pe zi, înseamnă că avem nevoie de un aport mai mare de lichide, să oprim consumul de alimente rafinate și să aducem o îmbunătățire nivelului de nutrienți – mai multe fibre din legume și fructe crude! Când eliminarea nu este completă se constituie adevărate depozite, constând în materii fecale dispuse în pliurile intestinale, ce favorizează pătrunderea în sânge a toxinelor, în locul unei absorbții de produși folositori organismului. De aceea, chiar și constipația de o zi este un semnal de îngrijorare.
Deranjamentele intestinale se datorează unor deficiențe de nutriție, în funcție de consistența meselor în enzime, vitamine, aminoacizi și alte principii biologice active ce întrețin starea de sănătate. Despre alimentele ce ajută colonul în buna sa funcționare, cât și despre alte lucruri importante ”de știut” despre colonul nostru, în articolele viitoare.
Să începem treptat, câte puțin, să cunoaștem mai multe despre noi, ca un întreg!
Citiți principiile noastre de moderare aici!