1. Mănânci târziu, în noapte?
Dacă vrei să te îngrași există o metodă sigură, negreșită: mânâncă după ora 20 seara sau în timpul nopții! Rețeta sigură de îngășare! Organismul nu consumă calorii la fel de eficient în timpul nopții precum o face ziua astfel că, acest obicei chiar poate lucra împotriva ta, iar fără el se face o mare diferență. Încuie bucătăria odată cu ora 20 și uită de acest obicei, care nu doar că îngrașă, dar și îmbătrânește corpul înainte de vreme.
2. Obișnuiești să sari peste mese?
De cele mai multe ori, acest obicei te îndeamnă să mânănci foarte mult seara. ”Nu mânănc nimic toată ziua, că sunt stresat și alerg de colo-colo, iar seara iau toate cele trei mese, nu mă pot opri din mâncat!” Vă sună cunoscut? Mulți dintre cei care au probleme cu greutatea se regăsesc aici. Faceți-vă rânduială în viață, luați-vă 10 minute dimineața și 15 minute la prânz – minim!!!- pentru a mânca ceva, iar seara nu consumați mai mult de o porție de mâncare.
3. Bei cafea cu lapte și cu zahăr?
Începe să folosești cafeaua pe post de accelerator metabolic, antioxidant sau ca un mod de prevenție a anumitor boli. Cum poți face asta? Consumând-o simplă, neagră! Cafeaua cu frișcă/lapte/zahăr are un gust extraordinar, însă este ușor a exagera la capitolul acesta. Azi așa, mâine așa, iar cafeaua se transformă într-o bombă calorică, fără eficiență. A, ba da, are eficiență în depunerea de țesut adipos, în timp! Fiți smart și folosiți-vă de plăcerea cafelei pentru a slăbi și pentru a beneficia de toate calitățile ei. Reduceți treptat tot ce adăugați până acum cafelei, în 10-14 zile veți putea ajunge la acea cafea neagră-simplă, super eficientă în procesul de slăbit. Serviți cafeaua cu frișcă/lapte/zahăr doar 1/săptămână, ca un răsfăț bine meritat!
4. Nu poți să trăiești fără desert sau fără ceva dulce, zilnic?
Ok! Ce trebuie să faci este să mănânci zilnic ceva dulce, până în ora 11. Te poți organiza, iar consumul de dulce să fie în prima parte din zi, atunci când rata metabolică este în creștere și arderile intense. În plus, dimineața avem nevoie de calorii pentru activarea optimă cognitivă. Dacă seara ”mă apucă o poftă de dulce, de nu mă pot opri!”, tot ce aveți de făcut este să deveniți o persoană rațională, conștientă și să vă echilibrați pornirile nefirești. Avem o conștiință superioară prin care ne putem controla gândurile nefolositoare! Ce ai de făcut este să te gândești simplu: ”Vreau dulce? Bun, îmi văd de treburi și mâine dimineața voi avea ce-mi doresc! Doar atât trebuie să aștept, doar până a doua zi!” Odată ce începi a te folosi conștient de rațiunea ta dreaptă, în multe alte arii de viață vei căpăta o claritate și o mai bună performanță, indiferent de acțiunile personale.
5. Nu dormi destul?
Studiile au arătat ca puținele ore de somn pot da peste cap hormonii care au impact asupra apetitului. Echilibrul dintre leptină și grelină va fi afectat, astfel că vom avea nevoie de mâncare, chiar și atunci când avem nevoie doar de odihnă. Fără orele de somn integrale, corpul va cere refacerea energetică sub altă formă: prin mâncare! Acest dezechilibru va aduce și la kg în plus, dar mai apoi, va duce la dezechilibre ce pot genera anxietate, depresie, tulburări de stare și insatisfacții generale în viață. Oboseala dată de privarea de somn te va face întotdeauna să alegi mâncare complet nesănătoasă, spun specialiștii ce studiază acest domeniu. Nu este ușor să te culci seara mai devereme, însă este super eficient să te trezești dimineața mai devreme. Imediat se va instala oboseala mult mai timpuriu seara, iar a dormi mai devreme se va putea astfel împlini. E greu prima zi, a doua zi, da… Amintește-ți că nu o faci pentru slăbit, o faci pentru sănătatea psihicului, mai mult decât orice! Fără somn, în timp, degennerescența neuronală este un chin nedorit…
6. Nu stii cât este porția optimă?
Foarte mulți oameni subestimează porțiile de mâncare. Asta se întâmplă în special cu orez, paste, cartofi, pâine și carne – este foarte ușor sa crezi că ai în farfurie o singură porție, când în realitate, ai de fapt trei! Iată ce-ți propun de azi înainte: din porțiile pe care le consumai până acum, scoate 20%, la fiecare dintre mese. Aceasta înseamnă o schimbare majoră, iar – pentru a da ceva în schimb -, încearcă să mesteci mult mai încet și să ai un bol alimentar mult mai mic la nivel de mușcătură. Redu fiecare porție, mușcă mai puțină mâncare odată și mestecă mai încet! Vei fi uimit de rezultate!
6. Folosești mâncarea ca formă de a scăpa de stres și ciugulești mereu câte ceva?
Este foarte ușor să te obișnuiești a ronțăi mereu ceva sărat de fiecare dată când ești obosit/ă, însă tratându-ti mereu stresul în acest mod o sa te facă să iei în greutate. Dacă îți place aceasta senzație de ronțăială, imaginează-ți de fiecare dată când vrei să faci asta, stomacul tău disperat și secrețiile hormonale, strigând după ajutor! Da, ele vor o disciplină și respectarea etapelor în care digeră și în care se refac. Stomacul este un organ care trebuie să stea gol, nu plin!!! După o masă, este nevoie de 2-5 ore pauză până la următoarea masă. Ce spui de asta? Amintește-ți a te opri din ”ciugulit”, nu-ți mai sabota organismul! Metabolismul tău va încetini tot mai mult, kg vor crește și ție îți va părea că din nimic se întâmplă toate acestea. Când vrei să mânănci ceva din mers, între mese, gândește-te înainte: îți este foame sau ești doar stresat/ă, neliniștit/ă, iar asta te îndeamnă să faci asta? Nu mânca de stres, plictiseală, sau din alte stări emoționale. Bea un pahar mare de apă, respiră cu recunoștință și aceste simple acțiuni vor descărca serotonină în sistem, iar aceasta te va afce să te simți imediat mai bine. Doar să fii atent/ă și să faci aceste acțiuni cu încredere și conștiința binelui.
Când schimbi ceva în corp, vei putea aduce schimbări mult mai ușor în viața de zi cu zi, devenind mult mai puternic/ă și mai stăpân/ă pe viața ta și pe alegerile personale. Mult succes în tot ce faci și multă atenție la gândurile tale!
Foto int: Lavinia Bratu Ceuță
Foto ext: jump-science.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!