-
Ingrediente
1 kg de cartofi, 1 ou, 1 lingurita zahar, 1 lingurita de sare, 2 lingurite de ulei, 350 gr faina, 1 kg de prune sau caise, scortisoara, pesmet 1 pachet mic, ~ 300 gr, zahar
-
Mod de preparare
Prunele se taie in jumatate si se scot samburii, daca se doresc galusti cu o pruna intreaga in interior ( varianta pe care eu o prefer) atunci pruna se taie doar pe jumatate in lung. La fel se procedeaza si in cazul caiselor. Se presara cu zahar si scortisoara si se lasa cel putin 30 min. Cartofii se pun la fiert in coaja. Cat fierb cartofii pregatiti amestecul de pesmet. Se caleste pesmetul in unt pana isi schimba culoarea, se retrage de pe foc si se adauga zahar si scortisoara dupa gust. Cartofii calzi se zdrobesc ca pentru piure. Se adauga faina, sarea (1 lingurita), zaharul(1 lingurita) oul si uleiul (2 lingurite) Se amesteca totul si rezultatul este un aluat moale si foarte lipicios. Aveti nevoie de 2 farfurii cu faina, una in care veti “prelucra” galusca si una doar bine pudrata cu faina in care le veti depozita pe cele prelucrate. Puneti o pruna la mijloc( prunele trebuie sa fie bine scurse de sucul ramas de la zahar, aduceti marginile spre interior si modelati sub forma de bila. Intr-o cratita puneti apa la fiert cu putina sare. Cand apa incepe sa fiarba se micsoreaza focul si se pun galustele. Dupa ce se ridica singure la suprafata le mai lasati 2-3 min dupa care le puneti la scurs. Nu prea multe in acelasi timp ca se lipesc intre ele. Galustele scurse se tavalesc prin amestecul de pesmet cat inca sunt calde. Daca nu sunt suficient de calde pesmetul nu se va lipi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!