Proiectul este depus spre finanţare pe Axa Prioritară 1 a POR, respectiv cea care urmăreşte asigurarea unei dezvoltări economice echilibrate teritorial pentru reducerea disparităţilor interne.
Iniţiativa celor două administraţii urmăreşte stimularea activităţilor de meşteşuguri tradiţionale, în special a prelucrărilor de materiale necesare construcţiilor: lemn, metal şi piatră.
„Este necesară sprijinirea acestor meşteşugari şi formarea de forţă de muncă pentru astfel de meserii tradiţionale. Primăria Timişoara are un proiect amplu de reabilitare a clădirilor istorice, care va fi derulat cu sprijin financiar din partea Guvernului Federal German în următorii 30 de ani. Cele două proiecte sunt complementare şi se potenţează reciproc. La reabilitarea clădirilor istorice sunt necesare refaceri ale unor elemente decorative distruse sau înlocuirea lor. Acestea nu pot fi făcute cu elemente realizate cu tehnologii moderne. S-a constatat că nu există destui meşteşugari care să poată să se ocupe de astfel de reabilitări ale elementelor decorative de lemn, metal forjat, piatră. În cadrul proiectului cu partenerii germani de la GTZ s-au făcut cursuri de pregătire profesională pentru astfel de meserii tradiţionale şi în continuare va exista o cerere importantă pentru forţă de muncă pentru meseriaşi de profil”, a explicat Aurelia Junie, directorul Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara.
Incubatorul de afaceri de la Dumbrăviţa urmăreşte să contribuie la sprijinirea demarării unor afaceri şi va cuprinde spaţii destinate producţiei şi serviciilor. Totodată, va asigura dotările necesare şi serviciile de suport pentru firmele incubate pentru a contribui la reducerea cheltuielilor indirecte ale acestora, în vederea creşterii competitivităţii lor pe piaţă.
Pe lângă locurile de muncă ce se vor crea în faza de realizare a investiţiei, proiectul are în vedere şi crearea de noi locuri de muncă în activităţi productive (24 de locuri) şi în domeniul serviciilor (37 de locuri).
Totodată se propune şi înfiinţarea unei societăţi de administrare a Incubatorului de afaceri, care va avea trei angajaţi proprii, pentru furnizarea serviciilor administrative ale firmelor incubate. Se estimează că vor fi incubate 17 IMM-uri pe o perioadă de maxim 3 ani şi vor fi create în medie 61 de locuri de muncă în fiecare ciclu de incubare.
Proiectul prevede construirea unui corp de clădire tip hală în suprafaţă de 1.146 de metri pătraţi (pentru locarea a patru firme de producţie, inclusiv spaţii de depozitare şi grupuri sanitare) şi a unei construcţii în regim P+2E în suprafaţă de aproape 600 mp, incluzând spaţii pentru: recepţie, servicii (13 firme), săli polivalente, birouri „all inclusive”, birouri aferente celor patru firme de producţie şi birouri pentru societatea de administrare a incubatorului.
Valoarea proiectului este estimată la aproape 5 milioane lei, iar termenul de realizare este de 16 luni. Proiectul a fost evaluat şi se aşteaptă semnarea contractului de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!