Chiar dacă viața pare încă ușor de stăpânit din punct de vedere financiar, nu putem nega creșterile de prețuri pe care le simțim cu toții. Inflația este primul „cavaler al apocalipsei”, iar acum ne aflăm în ultimele momente în care ne mai putem pregăti pentru perioada grea care va urma.
Ultimul deceniu a fost o perioadă foarte bună din punct de vedere economic. Astfel, fiind o perioadă prosperă, cei mai mulți dintre noi am ales să trăim viața din plin și să punem pe plan secund bugetul, economiile și investițiile. Din nefericire, acum este momentul să reevaluăm obiceiurile negative și să ne punem la punct finanțele personale. Ce putem face?
Renunță la crearea de noi datorii
Creditul este un instrument financiar foarte util în perioadele de prosperitate financiară, dar poate deveni rapid un dușman aprig în perioadele de incertitudine economică. Anii care urmează vor fi foarte dificili pentru cei cu rate mari și multe. Astfel, dacă îți doreai să aplici pentru credite mari în această perioadă, poate ar trebui să reevaluezi decizia.
În cazul în care ai nevoie de o sumă de bani mică pentru a rezolva o urgență financiară de moment, creditele rapide sunt o alternativă bună împrumuturilor de la bănci sau de la familie. Ai grijă, însă, să nu te întinzi mai mult decât îți permite plapuma. Calculează cu atenție suma de bani pe care vrei să o împrumuți și ai grijă să incluzi această cheltuială în bugetul lunar. Dobânzile creditelor rapide sunt foarte mari, deci orice întârziere te va costa foarte scump.
Economiile, cel mai bun prieten în perioade de criză
Expresia populară „bani albi pentru zile negre” nu există degeaba, iar economiile sunt o plasă de siguranță pe care te poți baza atunci când ai avut grijă să le strângi în perioadele de prosperitate economică. Cine nu are încă un cont de economii de urgență care să acopere cheltuielile casei pe minim 6 luni, ar trebui să se preocupe de acest lucru și să încerce să pună de-o parte oricât de puțin posibil. Acești bani vor fi foarte utili în perioada de recesiune.
Dacă nu poți face economii sub formă de bani, încearcă măcar să profiți de reducerile din supermarketuri pentru a stoca alimente greu perisabile și conserve. Acestea se vor dovedi foarte utile atunci când prețurile la alimente vor exploda.
Renunță complet la cheltuielile inutile
Cu toții ne dorim să ne înlocuim telefonul mobil anual cu un model mai nou și mai performant și să ne achiziționăm haine noi oricât de des putem. Cu toate acestea, trebuie să renunțăm la aceste obiceiuri, măcar pentru moment, pentru a trece cu bine perioada grea din punct de vedere economic care urmează.
Dacă vei analiza cu atenție hainele din dulap vei găsi, cu siguranță, o mulțime de articole pe care le-ai purtat puțin sau deloc. În locul unei excursii la cumpărături, dedică 3-4 ore într-o zi pentru a reorganiza hainele pe care le ai deja. Vei fi uimit cât de multe combinații noi poți face cu hainele pe care le ai deja în dulap.
Cei care au obiceiul de a comanda mâncare prin intermediul aplicațiilor specializate ar trebui să renunțe treptat și la acest obicei. Beneficiile nu sunt doar de ordin material, mâncarea gătită în casă fiind de 3-5 ori mai ieftină decât cea comandată, dar și de ordin nutrițional, deoarece alimentele gătite în casă utilizează ingrediente mai proaspete și nu este plină de conservanți, coloranți și alte substanțe artificiale menite să îmbunătățească gustul și aspectul mâncărurilor.
În concluzie, criza economică iminentă poate fi prilej de reorganizare financiară și de implementare a noi obiceiuri pe plan economic. Este momentul să pui la cale un buget lunar, să renunți la cheltuieli inutile și să găsești noi surse de venit în cazul în care simți că există loc de mai multă muncă în viața ta. Profită de ocazie pentru a înființa un cont de economii și pentru a învăța despre investiții și venituri pasive. Chiar dacă abia acum începi să te preocupi de educație financiară, orice informație nouă te va ajuta nu doar în cazul acestei crize economică, ci și pe viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!