Potrivit Institutului Național de Statistică, inflația anuală a scăzut în iunie 2024 la 4,94%, cel mai mic nivel din iulie 2021 și până acum.
INSSE mai arată că, de la începutul acestui an, prețurile au crescut în medie în România cu 2,5%, un pas încă dublu față de cel din Zona Euro.
Există o discrepanță majoră între diferitele tipuri de produse – statistica oficială susține că prețurile alimentelor ar fi acum în România cu doar +1% mai mari decât în iunie 2023, în timp ce tarifele pentru servicii ar fi crescut în această perioadă cu aproape 9%, iar prețurile mărfurilor nealimentare ar fi mai mari cu peste 6%.
Evoluția prețurilor pentru principalele produse și servicii, în ultimul an:
- Pâine -1%
- Cartofi -4%
- Ulei -18%
- Carne +3,6%
- Energie -7%
- Combustibili +5%
- Chirie +11%
- Utilități +15%
- Transport +6%
- Restaurante +10%
Săptămâna trecută, Banca Națională a decis să reducă dobânzile, pentru prima dată în ultimii trei ani, pe fondul calmării inflației.
Trimite articolul
XNu tine mult. pana la alegeri. dupa care se va dezlantui iadul.
mda, pe hartie totul e roz, ce pacat ca realitatea e alta
Sa inteleg ca ultima tura de scumpiri (cum ar fi carburantii cu peste 40 de bani pe litru) a avut loc pe fondul scaderii inflatiei …
“inflatia scade” dar cumva preturile tot cresc, CE CHESTIE
-
da mai gogule, de-aia se invata la liceu despre derivate de diverse ordine. inflatia este o derivata de ordinul 1 a preturilor, iar variatia inflatiei e o derivata de ordinul 2. sper ca erai ironic, dar mai sunt si unii care nu prea au inteles ce li s-a predat in liceu si o sa ia de buna mirarea ta.
#🤪
-
Inflația înseamnă creșterea prețurilor.
Scăderea inflației însemnă că prețutile cresc puțin mai lent, nu că scad prețurile.