Pe fondul relaxării măsurilor restrictive, piața rezidențială a revenit pe un trend ascendent.
„Cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro utilizând platforma specializată Analize Imobiliare, relevă că, pe fondul relaxării măsurilor restrictive impuse ca reacție la COVID-19, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul ascendent în al doilea trimestru din 2021, iar prețurile solicitate de către vânzătorii de locuințe au consemnat cel mai mare avans de la declanșarea epidemiei încoace”, transmit cei de la Imobiliare.ro.
În perioada aprilie-iunie, valorile de listare a apartamentelor și caselor din România s-au majorat, în medie, cu 3,1% față de trimestrul anterior – comparativ cu un plus de 2,2% în primul trimestru din 2021, +1,9% în T4 2020 și, respectiv, +0,3% în T3 2020.
„Marja de creștere consemnată trimestrul trecut este specifică, totuși, unor condiții normale de piață, o evoluție similară fiind consemnată, spre exemplu, în trimestrul al treilea din 2019. În ceea ce privește diferența anuală de preț, un alt indicator important pentru evoluția pieței rezidențiale, aceasta a ajuns, în T2 2021, la o valoare de +7,6% – ceea ce marchează un avans de 4,6% puncte procentuale față de cele trei luni anterioare, când se situa la +3%. De menționat este însă că în primele trei luni ale anului în curs acest indicator se situa la un minimum al ultimilor șase ani”, arată raportul celor de la Imobiliare.ro.
Oamenii s-au îndreptat spre apartamente mai spațioase și luminoase, cu balcoane și grădini cu mai multă verdeață, fiind nevoiți să transforme locuința și în birou sau școală.
„Ca tendință generală, oamenii caută apartamente mai luminoase, mai spațioase, cu balcoane mari sau cu grădini, caută spații libere și deschise, doresc mai multă verdeață. Majoritatea cumpărătorilor au căutat să facă un upgrade al spațiului de locuit în această perioadă, de la garsonieră la două camere sau de la două la trei camere, pentru că oamenii au fost nevoiți să transforme locuința în birou sau sală de școală pentru copii fără a renunța la un loc unde să-și petreacă și timpul liber”, a spus Liviu Lepădatu, Director General, Atria Urban Resort.
Scumpiri în 11 orașe
În toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Analize Imobiliare s-au înregistrat majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. În Timișoara au fost de 1,6%, prețurile ajungând până la 1.310 euro pe metru pătrat.
Cel mai semnificativ avans trimestrial a fost înregistrat de Craiova, de 4,8%, prețurile ajungând până la până la 1.260 de euro pe metru pătrat. În Brașov (+4,7%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat) și de București (+4%, până la 1.540 de euro pe metru pătrat). Pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț se situează Constanța (+3,3%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+2,2%, până la 1.890 de euro pe metru pătrat util), Iași (+1,9%, până la 1.110 euro pe metru pătrat), Ploiești (+1,5%, până la 980 de euro pe metru pătrat), Brăila (+1,5%, până la 900 de euro pe metru pătrat), Oradea (+1,4%, până la 1.100 de euro pe metru pătrat), și Galați (+1,2%, până la 1.010 euro pe metru pătrat).
Cererea, oferta și vânzările de imobile
Aproximativ 151.000 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele mai mari șase centre regionale ale țării, un avans de 12% față de al doilea trimestru din 2020. În ultimul an, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în cinci din cele șase mari centre regionale, pe o traiectorie ascendentă: în București (+12%), Timișoara (+20%), Brașov (+9%), Cluj-Napoca (+29%) și, respectiv, Iași (+12%). Excepția de la regulă este reprezentată de Constanța, unde cererea s-a diminuat cu 4% în ultimul an.
„În ciuda dificultăților create de epidemia de COVID-19, 2021 a fost caracterizat de o evoluție pozitivă și din punctul de vedere al vânzărilor de proprietăți imobiliare. Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în al doilea trimestru al anului în curs au fost vândute aproximativ 158.000 de imobile la nivel național, în creștere cu circa 49% față de perioada similară a anului anterior, când erau tranzacționate circa 106.000 de proprietăți. De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans de peste 100%, de la circa 19.000 de imobile vândute, la circa 43.000”, transmit cei de la Imobiliare.ro.
Comparativ cu trimestrul trecut, au fost 17.780 de ofere pentru apartamentele și casele construite înainte de 2.000 și disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării. În cele trei luni anterioare au fost doar 15.750.
„Pe parcursul ultimelor 12 luni, toate cele șase mari orașe analizate au consemnat majorări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de creștere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare avans, în cuantum de circa 34%, a avut loc în București, capitala țării fiind urmată de Timișoara (un plus de 31,6%), Brașov (+13,3%), Constanța (+11,9%), Iași (+11,9%) și, respectiv, Cluj-Napoca (+7%)”, conchid cei de la Imobiliare.ro.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XSe intorc banatenii in Craiova.
Prin astfel de articole scrise de amatori contribuiti la BULA IMOBILIARA. In primul rand analiza e facuta pe pretul CERUT, nu cel tranzactionat. Ori la noi stiti bine ca preturile se stabilesc de proprietari in functie de … cum au chef. Apoi acelasi apartament sau casa poate avea si 15 anunturi, neexistand vreo reglementare. Sa zicem ca avem situatia in care sunt aceleasi imobile la vanzare in trim 1 si 2, daca in trimestrul 2 apare o companie imobiliara noua ea va lua aceleasi imobile si va face anunturi noi iar analiza asta supertare o sa vada o crestere a pietei 🙂
In rest vedem ca in Q2 2021 au fost mult mai multe (+50-100%) imobile la vanzare fata de 2020 … serios?! Wow … total neasteptat ca doar anul trecut n-a fost lockdown total in Q2, nu? De-aia zic, analiza foarte utila!
Mai bine ziceti ce reprezinta cele 139.000 imobile non-individuale vandute – vad ca sunt de 7 ori mai multe ca cele individuale !? (“158.000 de imobile la nivel național … De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans de peste 100%, de la circa 19.000 de imobile vândute,”)
a dat guvernul drumul la “Noua Casa” si tineretul disperat a fugit repede la banca pentru a se indatora pe 30 de ani…ne mai suportand sa stea inca un an in casa cu parintii din cauza pandemiei.
cautati mai des de cersetorii agenti imobiliari, proprietarii au crescut preturile pe aceleasi vechituri mirositoare a igrasie si-si “jupoaie” incantati urmasii ce ar trebui sa le plateasca pensiile.minciuna merge mai departe …bancile se imbogatesc fara sa le pese de viitoarea criza.
Iarasi lansati aceste articole ,, bine documentate ,, despre piata imobiliara,consiliati de acesti bravi si seriosi si corecti agenti imobiliari.
Iarasi lansati aceste avioane cum ca daca clientii a se citi fraierii nu cumpara ,, acum ,, miine se vor scumpi cu ,,n,, la suta locuintele gonflate denumite apartamente.
Nu se va scumpi nimic din contra se va ieftini dintr un motiv elementar,cerere si oferta,iar pe piata oferta este mai mare ca cererea ca nu vorbim de cumpararea de trotinete electrice cu 1500 de lei ci de ceva care costa vreo 70 000 de euro si mai mult.
Bineinteles ca prosti sint destui si vor fi in continuare si vor rupe usa bancilor pentru credite pe cel putin o generatie,cu dobinzi mai mari ca in vest dar asta nu inseamna ceea ce vreti sa induceti cu asemenea articole de doi bani jumatate.
Pretul cu care se vind aceste imobile pretul real cu ca
re se incheie tranzactiile il stiu doar cele doua parti implicate.
Romania la ora actuala este o tara de oameni pauperi asta ca sa ma exprim elegant,de oameni la care salariul nu le ajunge de la o luna la alta,de oameni indatorati pina in git la banci pentru ,, apartamente ,, la companii de liesing pentru un auto nou pe care il platesc in cei 5 ani cel putin de vreo trei ori daca nu de 4 dar se cheama ca au masina noua si la creditele de nevoi personale ca sa isi cumpere un tv si frigider si alte electrocasnice.
Iar voi si acesti agenti imobiliari vreti sa ne convingeti de contrariu.
Cum am spus fraieri a se citi si prosti patentati au fost si vor fi continu.
Exceptie de la regula fac acesti esentiali si speciali,cu salarii mari de la bugetul statului,cu pensii speciale si de serviciu,cu tot felul de sporuri si de vauchere,cu tot felul de zile libere,poate,acestora ar trebui sa va adresati cu dedicatie.
Si am uitat,cu pensionari pe la 40 de ani,dupa o munca foarte stresanta.
Unde e deontologia jurnalistica de a verifica informatia din minimum 3 surse diferite? Sau doar publicati ce vi se spune sau se plateste?
Exita imobile pentru care “agentii imobiliari” publica multiple anunturi in care pretul cerut are variatie si de 10K de euro pentru acelasi apartament. Dupa ce ca umfla pretul cerut de proprietar mai au pretentia sa primeasca si comision extra. Sunt promovate constant imobile care sunt vandute de mai bine de 3 luni si culmea, mai si creste pretul!
Mai lasati pompa deoparte, si faceti-va meseria de jurnalisti nu de postaci platiti pentru fake news-uri si publicitate mascata.