Potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro, la nivel național, prețurile medii ale apartamentelor au crescut cu 1,2% în noiembrie și cu 1,5% în decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.
„În ciuda provocărilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretențiile vânzătorilor au revenit pe o traiectorie ascendentă în ultima parte a anului trecut, acestea fiind, în momentul de față, cu 2,2% mai mari comparativ cu începutul lui 2020. Putem spune că 2020 a fost un an bun pentru piața imobiliară. Cererea s-a menținut la nivel ridicat în special în a doua jumătate a anului. Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se, și de data aceasta, Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul se află la polul opus”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
La Timișoara, conform studiului amintit, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 0,4% în decembrie față de noiembrie (de la 1.287 la 1.292 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce, la 12 luni, avansul a fost de 1,5% (de la 1.273 de euro pe metru pătrat util). Cu un preț mediu de 1.297 de euro pe metru pătrat, locuințele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 2% mai scumpe decât în urmă cu un an (când costau 1.272 de euro pe metru pătrat). Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o scădere ușoară la 12 luni, de 0,4% mai exact, de la 1.276 la 1.271 de euro pe metru pătrat util.
În București, așteptările vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru pătrat util în decembrie 2020, în creștere cu 1,8% față de finele lui noiembrie (când costau 1.400 de euro pe metru pătrat). Comparativ cu începutul anului trecut, apartamentele din Capitală se situează la o diferență de 0,8% (față de o valoare de 1.413 euro pe metru pătrat util). Tendințele de creștere consemnate pe cele două segmente majore de piață au fost destul de apropiate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% în decursul a 12 luni, de la 1.343 la 1.351 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, au ajuns, la finele lui 2020, la un preț de 1.481 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unei creșteri anuale de 1,3% (de la 1.462 de euro pe metru pătrat util).
Cea mai mare creștere, însă, în 2020, s-a înregistrat în Cluj-Napoca. În decembrie, indicele imobiliare.ro s–a menținut aici la nivelul din noiembrie, respectiv 1.840 de euro pe metru pătrat, însă în condițiile unui avans de 7,5% față de începutul anului (când pretențiile vânzătorilor se situau la 1.712 euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o valoare de 1.795 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 3,2% la 12 luni (de la 1.739 de euro pe metru pătrat). Pe de altă parte, locuințele nou-construite au înregistrat, în aceeași perioadă, o creștere semnificativ mai mare, în cuantum de 11,5%, de la 1.691 la 1.886 de euro pe metru pătrat.
Trimite articolul
XWow. Ar fi interesante si informatii in legatura cu segmentul caselor. Daca apartamentele au crescut usor, imi imaginez ca pretul caselor a urcat sustinut.
-
Atata vreme cat anul trecut zi de zi, chiar si in carantina, pana dupa Craciun ma trezeam ori de drujba, de ciocaneli, cife sau calfe si zidari, iti cam imaginezi ca biznisul mere ghini di tat. Oltenizarea zonelor continua in forta.
De fapt nu e crestere, e stagnare. Dar cuvantul stagnare suna mai urat pentru dezvoltatori….
E o mica problema. Suntem la 1mm de a fi declarati ca economie “junk” si cand vom fi, ca vom fi, creditul se va opri. Si hai atunci sa discutam pe preturi cu 30% mai mici. Niciun constructor nu isi viseaza falimentul…