„În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea trimestru din 2021. Astfel, cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro relevă că, în perioada iulie-septembrie, valorile de listare ale proprietăților rezidențiale din România (apartamente, dar și case) au consemnat un avans de 2,8% comparativ cu trimestrul precedent. De menționat este că, în T2 2021, pretențiile vânzătorilor de locuințe au înregistrat un plus de 3,1%, după ce în cele două trimestre anterioare se majoraseră cu 2,2% (în T1 2021) și, respectiv, cu 1,9% (în T4 2020)”, transmit cei de la Imobiliare.ro.
Vârful de piață a fost înregistrat în luna august. Accelerarea trendului de creștere se suprapune și cu criza pandemică, inflația ridicată și riscul unor prețuri tot mai mari la energie, „ducând la o stare de nesiguranță”.
„În ceea ce privește evoluția datelor de piață în trimestrul al treilea, coroborat cu activitatea înregistrată în Imobiliare.ro, observăm un vârf de piață înregistrat anul acesta în luna august, devansând în premieră cu o lună sezonalitatea pe care o cunoaștem cu toții și o decelerare a pieței în a doua parte a lunii septembrie. De altfel, raportat la 12 luni, identificăm creșteri importante de preț, generate de un context favorabil dat de creșterea prețurilor la materialele de construcții pe fondul unui interes crescut pentru apartamentele noi (două treimi din cumpărători intenționează să achiziționeze o proprietate nouă). Accelerarea trendului de creștere din ultimele luni se suprapune însă, începând cu luna septembrie, cu criza pandemică, inflația ridicată și riscul unor prețuri tot mai mari la energie ducând la o stare de nesiguranță. Cum puține piețe reacționează la factorul emoțional atât de puternic ca piața rezidențială, este probabil să asistăm la o decelerare a creșterii prețurilor practicate pe segmentul rezidențial în aceste ultime luni ale anului”, a spus Daniel Crainic, director de marketing.
Scumpiri în 10 orașe
Zece din cele 11 mari orașe monitorizate de Imobiliare.ro au înregistrat, în al treilea trimestru, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.
Cel mai semnificativ avans, de +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov (până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și Oradea (până la 1.150 de euro pe metru pătrat). Pe următorul locuri se află Cluj-Napoca (+3,9%, până la 1.960 de euro pe metru pătrat util), Constanța (+3,4%, până la 1.360 de euro pe metru pătrat), București (+3%, până la 1.630 de euro pe metru pătrat), Iași (+2,4%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat), Ploiești (tot +2,4%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Craiova (+2%, până la 1.280 de euro pe metru pătrat), Timișoara (+1,1%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat) și Galați (+1%, până la 1.020 de euro pe metru pătrat).
În Brăila, în ultimele trei luni, a avut loc ușoară scădere de preț, de 0,2% (până la 900 de euro pe metru pătrat).
„Au fost vândute aproximativ 186.000 de imobile la nivel național”
Aproximativ 152.000 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele șase mari centre regionale ale țării, față de 151.000 în trimestrul anterior. Interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale s-a înscris, în patru din cele șase mari centre regionale, pe o traiectorie ascendentă. Este vorba despre Iași, unde acest indicator s-a majorat cu 14,7%, iar creșteri mai reduse au avut loc în Cluj-Napoca (+5,5%), Brașov (+5,4%) și, respectiv, în Timișoara (+1,4%). Scăderi ale acestui indicator au fost consemnate în București (-2,8%) și în Constanța (-0,4%)
„Astfel, datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă că în al treilea trimestru al anului în curs au fost vândute aproximativ 186.000 de imobile la nivel național, în creștere cu circa 31% față de perioada similară a anului anterior, când erau tranzacționate 142.500 de proprietăți. De remarcat este faptul că pe segmentul unităților individuale a avut loc un avans și mai semnificativ, de peste 80%, de la circa 28.500 de imobile vândute, la circa 51.800”, conform aceleiași surse.
Comparativ cu trimestrul trecut, au fost 18.920 de ofere pentru apartamentele și casele construite înainte de 2.000 și disponibile spre vânzare în cele șase mari centre regionale ale țării. În cele trei luni anterioare au fost 17.780.
„Pe parcursul ultimelor 12 luni, aproape toate marile orașe analizate au consemnat diminuări ale ofertei rezidențiale de pe piață – marjele de scădere fiind, în majoritatea cazurilor, de două cifre. Astfel, cel mai mare recul, în cuantum de circa 47%, a avut loc în Craiova, capitala Olteniei fiind urmată de Sibiu (-40%), Oradea (-36%), Cluj-Napoca (-19%), Constanța (-15,6%), Brașov (-14,6%), Iași (-9,1%) și Timișoara (-1,6%). În perioada analizată, excepția de la regulă este reprezentată de București, unde numărul proprietăților scoase la vânzare s-a majorat cu 3,7%”, conchid cei de la Imobiliare.
editor Dan Oancia
Citiți principiile noastre de moderare aici!