Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) s-a întrunit astăzi, 10 ianuarie, într-o ședință. Pentru a ține în frâu inflația, a hotărât următoarele:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, de la 6,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023;
- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an, de la 7,75% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6%, de la 5,75% pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023;
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Deși acest lucru înseamnă rate mai mari pentru cei care au credite cu dobândă variabilă, majorarea dobânzii cheie ar trebui să ducă și la temperarea inflației.
În noiembrie 2022, rata anuală a inflației a depășit nivelul prognozat, ajungând la 16,76%. Creșterea a fost determinată de scumpirile la alimente și servicii.
Deși activitatea economică a crescut în trimestrul III al anului 2022 peste estimări, față de aceeași perioadă a anului anterior, creșterea PIB a continuat să decelereze – la 4% de la 5,1% în trimestrul II.
„Creșterea economică a fost susținută, de această dată, în principal de formarea brută de capital fix, și doar în secundar de consumul gospodăriilor populației, în timp ce evoluția exportului net a redevenit puternic contracționistă, în condițiile în care dinamica anuală a volumului importului a depășit-o sensibil pe cea a volumului exportului de bunuri și servicii”, explică cei de la BNR.
De asemenea, rata medie a dobânzii la creditele noi, precum și cea aferentă depozitelor noi la termen au continuat să crească în lunile octombrie și noiembrie 2022. În acest context, leul a manifestat o tendință de apreciere față de euro și în ultimele două luni ale anului 2022. Totodată, în raport cu dolarul SUA, moneda națională s-a întărit semnificativ, ca urmare a evoluțiilor de pe piețele financiare internaționale, mai spun cei de la BNR.
Conform estimărilor, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I al anului 2023.
Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în 9 februarie.
Trimite articolul
XMultumim statului esuat pentru aceste cresteri artificale!
-
nu, prietene, hai sa avem dobanzi mici, sa-si faca tot poporu’ credit pe nimic, sa nu ne mai valoreze banii nimic, sa fie miliarde de ioro un apartament, etc. aia vrei, da? iubesti inflatia?
-
Dai drumu la inflatie,tipărește bani cu bascula,finantezi economia,o pui la punct apoi tai 3 zerouri coada leului si gata! Ai redresa economia.Asa a ajuns italia sa aiba un buget mai mare ca Rusia.
-
da, esti imbecil si atat. gandire de oligofren, aia ai
-
Trebuie sa ne asociem sa’l prindem.
-
-
-
Romania a crescut economic prin credit, nu prin cresterea productivitatii, si acum platim facutura.
Statul te saraceste ca sa accepti serurile si cipul. Pas cu pas cum scria deviatul de la Cotroceni in cartea lui blestemata.
-
ahahahahahah. Nu totul se rezuma la seruri, cipuri si carabusii panchisti de pe creierul tau.
O sa fie resetarea caselor,adică trecerea la corturi și trăirea în cete grupuri,triburi!!!
Nu vom avea nimik și vom fi fericiți,adică Happy-end!!
-
😀
Scopul final va fi ….. cat mai putini proprietari de locuinte ,ceilalti la chirie !!! Si vom trai ca-n occident !