În 2020, ca urmare a riscului generat de Covid-19, 12,3% dintre anagații cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din Uniunea Europeană au trecut la telemuncă.
„În anii precedenți, ponderea lucrătorilor independenți care au raportat că lucrează de obicei de acasă a fost în mod constant mai mare decât ponderea angajaților aflați în aceeași situație. Cu toate acestea, diferența a devenit mai mică în 2020, deoarece ponderea angajaților care lucrează de obicei de acasă a crescut de la 3,2% în 2019 la 10,8%, în timp ce ponderea pentru lucrătorii independenți a crescut într-o măsură mai mică: de la 19,4% în 2019 la 22% în 2020”, conform economedia.ro.
În Finlanda, 25,1% dintre angajați lucrează de acasă, clasându-se astfel pe primul loc în UE. România se află la capătul listei, înainte de Bulgaria. Doar 2,5% dintre angajați lucrează în serviciu de telemuncă. Procente scăzute sunt și în Croația – 3,1% și Ungaria – 3,6%.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDar Romania se afla ferm, in topul tarilor in care angajatii lucreaza preponderent de la Mall.
Sa explicam: Dimineata devreme suna ceasul la 9:30. Se da jos rapid din patul situat in camera de langa buda din ap confort 3 de pe Negoiu, (cu chirie europeana de top), face rapid un dus cu finalizare (pachetul de durex luat acum doua revelioane a prins paianjeni deja si oricum nu mai stie unde l-a pus), is arunca pe el ultimele colectii “Tze und A” luate alaltaieri la oferta, si iese din bloc val-vartej pe la 10:30.
Se urca in hybridul SH luat recent (ca mai toti din echipa lui, ca doar nu te pui cu peer-pressure) si la 11:00 parcheaza la Mall unde la 11:15 intra brusc intr-una din firmele IT de top de pe acolo, just in time pentru stand-up meetingul de dimineata de al 11:30. Cand ii vine randul, mormaie ceva ca “work in progress…maybe another 2 weeks”, apoi la 11:55 insotit de altii si altele ca el se indreapta spre food court. 12:20 ii gaseste pe toti ocupand o masa lunga unde deja se planifica unde se iese deseara. Crema digitala locala! You’re welcome :).
-
Pari cam frustrat. Nu ti-au iesit combinatiile de la pariuri si ai ramas fara bani de pacanele?
-
si ce te f**e pe tine grija amice, daca firma unde lucreaza e multumita si il plateste pt asta? :)))
oamenii astia sunt platiti bine si isi permit sa traiasca ca in vest
sau ce, tie iti placea cand toti lucrau la Profi pe minimul pe economie? ala da progres
ce de frustrati pe aici -
😀 😀 😀 😀
daca avem manageri tampiti care au ajus pe pile pe post si nu pe alte criterii ce sa ii faci
Nu prea poti lucra de acasa pt “companiile” care nu-si polueaza aerul la ele acasa. Nu poti face cabluri, pantofi, autoturisme de acasa. Nu poti creste porci de acasa. Si nici cauciucuri.
-
Sa intelegem ca daca erau companii romanesti, dacice, stramosesti, nu ar polua aerul deloc?
Cu cat mai merge rubla troll rusesc ?-
Elvetienii nu sunt de acord cu lucrul de acasa, strica coeziunea de grup, asa ca …
-
Un motiv pentru care nu prea se lucreaza de acasa (in IT, unde s-ar putea) e ca multe proiecte trebuie sa ofere o protectie stricta a datelor din ele, altfel nema contract. Altele, iar multe, sunt mismasuri protejate de semnarea de angajati a unor chestii de confidentialitate. Daca la birou poti controla cum circula datele, cand pleaca angajatii cu laptopul acasa, mai greu… Sunt si o gramada care nu s-ar incadra la asta dar ii lasi acasa si se supara ceilalti, ca pe ei nu. La ce politica de salarii si ierarhie a competentelor au mai toate firmele, ar trebui sefi foarte destepti si la obiect sa le explice de ce mai multi bani egal mai multa disponibilitate sau legarea de birou, si mai putini pot veni cu compensatii gen esti mai liber… In loc de asta, sefilor le place sa isi arunce privirea peste birourile open space, sa vada cum stau acolo precum carabusii toti, indesati cot la cot, si sa le creasca cota de putere – ia uite cum sunt eu sef peste toti astia… plus, mai e ochiul firmei-mama de prin strainatate, care mai usor se uita peste umarul angajatului la birou. Face parte din lumea moderna, sunt si abuzuri, dar nu e ca si cum exista sindicate sau o constienta de sine a acestei paturi de angajati digitali. Cat despre oferta de lucrat de acasa… e ca aia cu “cererile online se depun la etajul 5″… o gluma seaca.
Elvetienii nu sunt de acord cu munca de acasa pentru ca strica coeziunea de grup, e mai bine toti la lucru, e mai multa unitate.