Astfel, un angajat plătit cu salariul minim va lua „în mână” (adică net) 2.070 lei, respectiv cu 172 de lei mai mult decât în trecut. Până la finalul acestui an, se află în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxați.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, de majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 salariați. Ar fi vorba și despre mulți antreprenori angajați în propria firmă pentru a-și menține statutul de microîntreprindere, fiind una dintre condiții.
La o zi după decizia Guvernului de a majora salariul minim de la 1 octombrie, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis că acest lucru încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că „el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor”.
Pe de altă parte, Blocul Naţional Sindical a atras atenţia că, în acest moment, trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, şi deducerea de 200 de lei aplicată salariului minim.
În ceea ce privește sectorul construcțiilor, agriculturii și industria alimentară, nu s-a luat încă o decizie. Urmează și acolo să fie majorare, având în vedere că urmează să se plătească contribuția la sănătate (CASS), ceea ce le-ar diminua mult netul (legea cu creșterile de taxe încă nu a ajuns la Monitorul Oficial – se așteaptă decizia CCR). Ar fi vorba despre 800.000 – 900.000 de salariați.
În octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână), iar cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net).
Guvernul urmează să anunțe la cât vor urca din noiembrie.
Trimite articolul
Xsuper, o sa rupem Maldivele de acum incolo… o stai, ca acolo e de fapt mai ieftin decat pe Mamaia
guvernul are chilotii mare ca nu se va incadra tara in deficit. hai sictir!!!