Luni, 6 noiembrie, la Timișoara a avut loc o conferință de presă despre perspectivele economice și sustenabilitate financiară, la aceasta participând Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române (BCR) și Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking la BCR.
Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că jumătate din economia Europei și o treime din economia mondială vor avea o creștere negativă anul acesta, deci vor intra în recesiune tehnică.
În ciuda contextului macroeconomic – postpandemic, afectat totodată de conflictele din Ucraina și Palestina, dar și de criza prețurilor la energie – Sergiu Manea, CEO-ul BCR, a transmis că economia românească dă dovadă de reziliență.
„Este clar că perspectivele unei creșteri economice reluate în 2024 într-un mod durabil par puțin mai îndepărtate decât acum câteva luni. […] Dinamica inflației pare ținută sub control, însă din punct de vedere al creșterii apar destul de multe semne de întrebare. […] La nivelul României, ne uităm la câțiva indicatori macro. În 2023, am rămas atașați de ideea că vom avea o creștere de 2,1%. Nu am modificat proiecția de creștere. Este clar o încetinire față de anul trecut. În 2024 vedem o creștere aproape de potențial, deci în zona de 3,3%. Producția industrială în România, în 2023, are o traiectorie puțin mai ezitantă decât în Polonia și Ungaria. Unul dintre motivele principale este locul pe lanțul de valoare pe care se află producția industrială românească. Noi suntem mai aproape de baza lanțului de valoare. […]
În pofida aspectelor negative despre care mai citim uneori, numai Italia și Spania stau puțin mai bine decât România în ceea ce privește banii europeni veniți prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ele au încasat trei tranșe, iar România două. În zona de fonduri de coeziune, părerea mea este că în 2023 eforturile au fost concentrate pe închiderea exercițiului 2014-2020. Dar cred că procesele de absorbție vor fi pregătite și vor fi lansate multe apeluri de absorbție a fondurilor. În România, șomajul rămâne benign, în jurul a 5%. Vedem și o creștere a salariilor”, a spus Sergiu Manea.
Județul Timiș, un model de dezvoltare economică sustenabilă
CEO-ul BCR a spus că modelul de dezvoltare sustenabilă a județului Timiș, care atrage investitorii străini, este unul demn de urmat la nivelul întregii țări.
„Astăzi încheiem un capitol început în septembrie anul trecut. Cu excepția lunii decembrie, în fiecare lună am fost prezenți în marile orașe ale țării. Nu întâmplător închidem cu Timișoara. Motivul este foarte simplu: Timiș și zona aceasta au construit un mod de dezvoltare apt de investiții și sustenabilitate, iar Timișoara este anul acesta Capitală Europeană a Culturii, un loc în care oamenii vor să vină și de unde au multe de învățat. Ne-a inspirat modelul acesta de dezvoltare a Timișoarei. În toate orașele în care am fost am încercat să aflăm pe cât de mult posibil care sunt preocupările comunității și apoi am vorbit cu cât de mulți clienți am putut. […]
În 2023, reziliența economiei la șocuri, evoluția inflației și evoluția conflictelor au reprezentat principalele temeri pe piața economică. […] Într-o perioadă foarte foarte dificilă nu numai pentru România, ci pentru întreaga lume, postpandemică, în care cunoaștem războiul și trecem prin emoții de toate felurile, nu am vrut să fim într-un turn de fildeș, ci în mijlocul comunității. Am accelerat lucrurile pe care le făceam prin prezența noastră pentru a construi ancore de stabilitate într-o mare de instabilitate.
Județul Timiș rămâne o ancoră a investițiilor străine, după București și Ilfov. Ce este foarte important de spus este că majoritatea investițiilor sunt în zona de producție. Este un model de urmat pentru întreaga țară. Modul în care investițiile străine au construit împreună cu capitalul românesc acest model de dezvoltare sustenabilă, iarăși este un model demn de urmat. Ne uităm câteodată cu jind la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, la investițiile pe care reușesc să le facă, dar avem exemple foarte bune și acasă. Timișul este un astfel de exemplu”, a declarat luni, la Timișoara, Sergiu Manea.
BCR, implicată în educația financiară a românilor
Zona de educație financiară reprezintă principalul pilon al strategiei BCR, de aproape șapte ani. Administrarea banilor nu este cel mai ușor sau plăcut lucru, astfel că BCR a conceput programul „Școala de Bani”, prin care oferă, gratuit, cursuri de educație financiară pentru independență financiară.
„Toate eforturile noastre de digitalizare din ultimii ani au dus la obținerea unui timp de calitate pe care angajații BCR îl pot petrece cu clienții, pentru a discuta despre educația lor financiară”, a declarat Dana Dima, vicepreședintele Retail & Private Banking BCR.
Până acum, potrivit acesteia, prin programul „Școala de Bani”, 645.000 de români au beneficiat de ore de educație financiară. Acest lucru este important deoarece, conform unor analize statistice, aproape jumătate dintre români nu consideră că sunt pregătiți să facă față financiar unui eveniment neprevăzut.
„Cred că este foarte important să știm unde suntem și ce putem face pe viitor. Contează să fim un ecosistem, așa că este foarte bine că acum și alte bănci oferă educație financiară. Fiecare dintre noi trebuie să ajutăm pe cât de mult putem la construirea acestui ecosistem. Încercăm să ne uităm unde suntem și unde vrem să ajungem pentru că este foarte important să avem un obiectiv. Acum câteva zile am finalizat un studiu care spune că doar 25% dintre români confirmă că au un nivel de educație financiară cel puțin corect. 25% nu este o cifră extraordinar de mare. Totodată, undeva la 40% dintre români spun că un eveniment neprevăzut în viața lor va genera un efort financiar foarte mare și nu vor putea rezista decât maxim o lună. Undeva la 20% spun că pot rezista undeva la aproximativ șase luni. Este vorba despre acest fond de urgență despre care cu toții vorbim foarte mult și care ne conferă stabilitate”, a precizat Dana Dima.
Alte studii au scos la iveală că aproximativ 44% dintre români consideră fondul de urgență reprezintă o îngrijorare. Familia este principalul obiectiv pentru care majoritatea oamenilor încearcă să economisească. Cei de la BCR încearcă să le asigure clienților o predictabilitate, pentru a-i determina pe oameni să facă economii din timp.
„Românii încep să economisească, dar în general după 50 de ani, după ce au stabilizat cât de cât familia, copiii au plecat la casele lor, și în momentul acela încep să se gândească să economisească. Noi încercăm să mutăm acest orizont de timp în tinerețe. Un efort colectiv, continuu contează foarte mult”, a adăugat Dana Dima.
Pe lângă „Școala de Bani”, BCR a lansat și Planul de Inteligență Financiară, despre care puteți afla mai multe AICI.
Investițiile treptate, cheia independenței financiare
Consultanții BCR le sunt alături clienților pentru a-i ghida în momentul în care aceștia reușesc să facă economii și vor să își investească banii. Oricine, explică Dana Dima, poate intra în lumea investițiilor cu sume mici, care pleacă chiar și de la 100 lei pe lună, în ciuda faptului că mulți români se tem că nu au suficienți bani pentru investiții. Cu toate acestea, ele trebuie făcute treptat, și din timp, pentru ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.
„Ceea ce noi le oferim clienților este un dialog financiar prin care să înțeleagă piramida investițională, pornind cu baza – fondul de urgență, apoi cu investițiile în zona de protecție, abia apoi ajungând în vârful piramidei, zona investițională în acțiuni. Ceea ce noi încercăm să le explicăm clienților este că trebuie să fie o diversificare pe termen mediu și lung, vorbim de cel puțin cinci ani, încât acest randament al investițiilor să acopere eventualele volatilități de inflație. Există produse diverse; noi explicăm întreaga paletă de produse. Încercăm să coordonăm clientul să facă anumiți pași în direcția de economisire, dar pornind de la sume mai mici – într-o zonă echilibrată din punct de vedere al riscului, pentru că fiecare client are un profil de risc pe care noi îl definim împreună în discuție, astfel încât nu încurajăm un client aflat la prima investiție să facă investiții direct în zona de acțiuni, care trebuie să fie înțeleasă mult mai bine, mult mai profund. De aceea, încercăm să pornim cu fondul de urgență și, pas cu pas, să ajungem în zona respectivă. Avem produse prin care clienții pot economisi 100 de lei pe lună și să îi investească într-un capital plan care este de fapt un plan de investiții pe termen mediu și lung și prin care clientul poate face acest efort fără a se gândi că nu are o sumă suficient de importantă. Putem începe cu sume mici, iar aceste sume trebuie să parcurgă mai mulți pași de-a lungul anilor, astfel încât clientul să fie mulțumit de ceea ce produsul îi oferă. Clienții sunt ghidați în acest plan de consultanții financiari ai BCR, pentru a lua cea mai bună decizie”, a declarat pentru Tion Dana Dima, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR.
(2660)
Citiți principiile noastre de moderare aici!