În Timișoara există o comunitate de 45.000 de studenți, iar 40% dintre aceștia sunt timișoreni. O pondere mai mare este reprezentată de studenții din alte părți ale țării, dar care acum studiază de acasă din cauza pandemiei, ceea ce a dus la o scădere a economiei locale. Un student cheltuia pe parcursul unui an în medie de 5.000 de euro în 10 luni, vacanțele fiind excluse, spun specialiștii. Estimările sunt că pierderea pentru economia locală este de 150 de milioane de euro.
„Studenții din afara Timișoarei evident nu mai sunt aici pentru a studia, toate activitățile fiind online. Estimând o cheltuială anuală pe care un student din afara orașului o face pe parcursul unui an, undeva în jur de 5.000 de euro, considerând o cheltuială medie de 500 de euro pe lună, timp de 10 luni, excludem vacanțele din socoteală, ajungem la pierderi de 150 de milioane de euro”, a spus, pentru Tion, Cosmin Enache, profesor responsabil cu strategia financiară în cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Pierderea aceasta, la nivel național este compensată de câștigurile economiei locale ale localităților de care aparțin studenții, dar nu sunt foarte mari.
„Evident, pierderea înregistrată în centrul universitar, la nivel național, e cumva compensată de câștiguri în economiile locale ale localităților în care au domiciliul studenții noștri, dar creșterile respective sunt mai mici, întrucât costul vieții e mult mai redus de regulă în localitățile de proveniență”, a mai spus Cosmin Enache.
Și Clujul înregistrează scăderi mari. Universitatea Babeș Bolyai a făcut și un studiu în care a inclus 11 universități din Cluj și arată că 33,4 milioane de euro sunt cheltuiți lunar de către studenți. Banii studenților mergeau pe chirie, alimentate, îmbrăcăminte și activități de recreere.
Trimite articolul
XScoala online este aproape egal cu zero. Unele facultati mai cheama studentii la laboratoare, sau prin rotatie-felicitari UMF, USAMVT-, dar altele nimic, nimic. Poli de ex. va este frica de Covid? Vaccinati-va dragi profesori si faceti scoala nu simulacru. Nu va este frica? Oricum ar fi, deschideti cursurile ca tampim de tot noua generatie.
Aberează!
Un student căminist modest nu consuma peste 200 eur pe luna, adică 2000 pe an scolar.
Erau câteva mii cazati in campus ce trăiau majoritatea cu costuri minime.
Câteva mii închiriau rar individual și mai mult împărțeau apartamente.
Erau puțini care consumau 500 eur pe luna.
Mai grav este ca orasul pierde inteligentia adica acei oameni capabili care dupa terminarea facultatii ar fi ramas aici in oras ca adevarate lumini ale citadelei.
Se duce de rapa orasul acesta si rau imi pare. Si abia incepe… In scurt timp, daca continuam asa Timisoara va deveni ca multe alte orase ale tarii: un oras de provincie in care nu se intampla nimic, un oras mort. Un cimitir deprimant in care mortii vaccinati vor sta, fiecare inchis in cripta lui la 2 metri de cei vii.
dar ați observat ca anul trecut nu au fost raportate jardiniere aruncate in Bega ?
-
cRED CA UNA , a fost raportata la Craiova, Dar poate ma insel.Si nici un BMW in stilpi sau pe stalpi, in Complex. Pacat, mare pacat.
-
Asteptam ca un IT-ist local intreprinzator sa creeze un joc online, “aruncacujardinieranbega.ro”. Adaptare la conditiile online, nu?
Mai era și un număr mare de studente prostituate care practicau meseria full time și care nu aduceau niciun beneficiu Timișoarei, dimpotriva, îi foloseau Timișoarei proprii bani. Adică în loc să aducă un folos Timișoarei, trăiau din banii Timișoarei. Restricțiile astea au părțile lor bune.
Şi aşa se împlineşte marele vis al bănăcenilor pur-sândge: afară cu viniturile!
Iar când vor zbura toate viniturile, o să ne scărpinăm în cur unul pe altul şi o să bem din apa sfântă a Begăi să ne ţină de foame.
-
Clar ca toti absolventii online se vor orienta profesional spre Dabuleni, cine vrea o slujba bine platita cand poate sa-si sprijine comunitatea rasuflata…
Interesant, se dorul oltenilor 🙂
Ce student isi permite sa cheltuie 500 euro pe luna? :)) Majoritatea locuiesc in camine, pe costuri si buget minim.
Eu am stat 6 ani in camin si nu depaseam 600 lei/luna, cu tot cu plata caminului..
Cred ca viata studentilor ar fi foarte diferita daca majoritatea si-ar permite sa cheltuie 500 euro/luna.
Un pic de corectitudine sau accuratete in articol nu ar strica…
Va fi prima generatie de ingineri facuti on line. On line vor fii si capacitaile lor, analfabeti nu prea functionali, cu diploma on line. Asta este. Oricum fara ei, fara masinile lor este un pic mai aerat orasul si soselele, cat despre vinuturi, au facut si pui si tot nu vor pleca de pacilea. Traiasca Oltenisoara vor zice multi.Nu conteaza ca au numar de TM, se vad de la o posta dupa cum parcheaza masinile, tot cu frican san ca le loveste careva caruta de cateva mii de euro, truditi cu greu ar spune multi,dar taranul tot taran ramine, cu masina in mijlocul curtii, pardon am vrut sa spun mijlocul drumului. Le e frica mai mult de borduri, decat de zecile de masini, care trec la un mm de caruta lor.Asta e, si cu astia mergem inainte…..sau poate inapoi ca sa ne aliem “progresului” mondial, unde toti si toate sunt numai de fatada.
-
Online se scrie legat boss, daca dadeai pe la scoala offline sau online, ai fi stiut asta 😉