Florin Răvășilă a devenit șef peste Direcția Clădiri Terenuri I Est a Primăriei Timișoara încă din februarie 2019, după o perioadă în care a fost director interimar. La un an după aceea, în 2020, cei din primărie au fost anunțați printr-o adresă că ar fi implicat într-un scandal de corupție, iar primarul de atunci i-a suspendat dreptul de semnătură.
S-a vehiculat la momentul respectiv că Răvășilă ar fi luat șpagă de la patronul unei firme de pompe funebre, „la capul mortului”, însă amploarea actelor de corupție în care a fost implicat șeful din primărie a ieșit la iveală abia la finalul anchetei desfășurată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timișoara.
Șpaga „pe morți”, o afacere extrem de profitabilă
Încă din 2019, după ce a fost uns șef, povestesc procurorii, Răvășilă ar fi negociat printr-un intermediar, om de afaceri, să încaseze 50% din profitul unei firme de pompe funebre căreia i-a fost atribuit contractul de administrare și exploatare a cimitirelor de pe strada Rusu Șirianu și Calea Șagului din Timișoara.
„În perioada 2019 – 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăți comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare și întreținere a cimitirelor de pe raza municipiului Timișoara. Pentru banii respectivi, inculpatul Răvășilă Emilian Florin trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câștiga licitațiile respective.
În aceste condiții, funcționarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin același intermediar, informații nedestinate publicității care i-ar fi permis acestuia să câștige o licitație ce viza exploatarea și întreținerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Șirianu și pe Calea Șagului din Municipiul Timișoara – Lotul I. În același context, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în calitate și de președinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit și semnat – Declarația de confidențialitate și imparțialitate, în care a menționat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus”, transmit procurorii DNA.
Pentru că l-a ajutat pe patron să câștige licitația, Florin Răvășilă a primit 5000 euro și 30.000 de lei, parte din procentajul de 50% stabilit prin intermediar.
„Afacerea Pandemia”, sau cum curgeau șpăgile atunci când o țară întreagă era închisă în casă
Ulterior, în 1 aprilie 2020, după izbucnirea pandemiei, Răvășilă ar fi continuat să ceară șpăgi pentru atribuirea de contracte și ar fi cerut de la același patron câte 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza coronavirusului și care a fost înmormântată în cimitirele din oraș.
„La data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, beneficiind de ajutorul aceluiași intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către același om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcționarul să sprijine societatea acestuia în câștigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului menționat mai sus”, mai spun cei de la DNA.
Mai mult, tot în 1 aprilie, Răvășilă „a tranșat” și problema persoanelor carantinate pe raza municipiului Timișoara, din cauza virusului SARS-CoV2. I-a transmis aceluiași om de afaceri că are influență între firmele care prestează servicii de cazare pentru persoanele carantinate în oraș și că îl va ajuta să obțină contracte pentru furnizarea de mâncare pentru cei carantinați. Totul, bineînțeles, în schimbul unui procent de 10% din contravaloarea facturilor emise pentru livrarea porțiilor de mâncare. De această dată, târgul a fost intermediat chiar de un angajat al primăriei.
„În data de 01 aprilie 2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin, în aceeași calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe același om de afaceri că are influență asupra funcționarilor publici cu atribuții în domeniul gestionării și combaterii pandemiei COVID-19 și asupra reprezentanților societăților comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină și că-i va determina pe aceștia să încheie mai multe contracte cu societățile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor” inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societățile sale urmau să le încaseze pentru porțiile de mâncare livrate, precum și pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19”, spun procurorii.
După fix o săptămână de la discuția inițială, în 8 aprilie, Răvășilă s-a lăcomit însă și a mărit tariful de la 10% la 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată. Totul pentru că, la final, cele 10 procente nu ar fi fost suficiente.
„Ulterior, la data de 08.04.2020, inculpatul Răvășilă Emilian Florin ar fi revenit asupra înțelegerii inițiale și i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porție de mâncare livrată (întrucât procentul pretins inițial, de 10%, ar fi reprezentat în final o sumă mai mică de 10 lei, aferentă fiecărei porții de mâncare livrate)”, explică procurorii.
Ulterior, intermediarul și-a încasat și el partea pentru „ajutorul oferit omului de afaceri”.
„În cursul lunii iulie 2020, același om de afaceri, prin intermediul inculpatului cercetat în prezenta cauză, ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu, la vremea respectivă și în prezent, funcționar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria municipiului Timișoara, suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat în obținerea contractului ce viza „prestări servicii aferente indemnizației de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timișoara” și a contractului de „prestări servicii aferente indemnizației de cazare a personalului din sistemul public sanitar conform O.M. 8/09.04.2020””, mai spun procurorii.
După ce a fost prins cu șpaga, Florin Răvășilă a ajuns polițist local
După schimbarea conducerii PMT și după contopirea celor două direcții de patrimoniu din oraș, Răvășilă a plecat din Primăria Municipiului Timișoara. Povestea despre șpăgile încasate de el era deja în atenția publicului larg, iar fostul director a mers să lucreze în cadrul Direcției Poliției Locale Timișoara, pe o funcție de execuție. La Registratură, acolo unde încă este angajat la momentul redactării acestei știri.
Cetățenii s-au plâns de tarifele firmei de pompe funebre care administra cimitirele din Rusu Șirianu și Calea Șagului
Reprezentanții Primăriei Timișoara au reziliat contractul cu firma de pompe funebre, care administra cimitirele din Calea Șagului și Rusu Șirianu. Totul pentru că societatea practica tarife mult mai mari decât cele prevăzute în contract.
Rezilierea contractului s-a făcut unilateral, iar viceprimarul Cosmin Tabără povestea pentru Tion că pe adresa primăriei au fost trimise foarte multe plângeri de la oameni care susțineau că au fost păcăliți de casa funerară.
„În acest an de contract, pe numele societății au venit foarte multe plângeri și Direcția Patrimoniu, prin biroul specializat, a făcut mai multe adrese către concesionar, atenționând asupra faptului că nu se respectă, în mod repetat, clauzele contractuale, obligațiile asumate, printre care chiar nerespectarea tarifelor aprobate de către Consiliul Local Timișoara. Altfel spus, se încasau tarife mai mari decât cele aprobate”, declara Cosmin Tabără pentru tion.ro în mai 2021.
Patronul și unul dintre intermediari au semnat acorduri de recunoaștere, Răvășilă și un alt inculpat nu
Puși în fața probelor strânse de procurori, intermediarul Alin Sergiu Căprariu – angajat al Biroului Monitorizare Trafic din Primăria Timișoara, dar și patronul firmei de pompe funebre au recunoscut faptele. Ei au semnat acorduri de recunoaștere și au mers pe varianta simplificată. Au primit pedepse de un an de închisoare cu suspendare – Căprariu și trei ani de închisoare cu suspendare patronul firmei de pompe funebre.
Florin Răvășilă și un al doilea om de afaceri, inculpat și el în dosar, nu au recunoscut însă acuzațiile aduse de procurori, iar acum au fost trimiși în judecată.
Răvășilă este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată. De asemenea, fostul director mai este acuzat și de fals în declarații.
Al doilea om de afaceri este acuzat acum de complicitate la luare de mită în formă continuată, complicitate la trafic de influență și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată: două fapte.
Cine este Florin Răvășilă?
Florin Răvășilă era considerat unul dintre apropiații fostului primar Nicolae Robu. Ar fi ajuns în instituția de pe C.D. Loga pe filiera Ionuț Nasleu, spuneau sursele Tion la momentul respectiv. Nasleu a susținut însă că nu-l cunoștea pe Răvășilă, „când a fost numit director, cel mult din vedere”. Florin Răvășilă este membru PNL și în doar doi ani de când a călcat în primărie a ajuns director cu acte în regulă.
În februarie 2017 a fost numit consilier personal al lui Nicolae Robu, în martie 2018 s-a angajat consilier I principal la Serviciul Școli – Spitale. În iulie 2018 a fost numit director interimar al Direcției Patrimoniu Est. A ajuns acolo după ce lui Nicolae Robu i-a venit ideea să împartă vechea direcție de patrimoniu în două structuri.
În februarie 2019, Răvășilă a dat concurs pentru postul de director al structurii pe care o conducea deja de câteva luni bune. A câștigat concursul și a fost numit director plin.
Pe aceeași temă:
Florin Răvășilă, director cu acte în regulă în primărie. E singurul care a câștigat concursul PMT
Dosare de corupție în Primăria Timișoara. Directorul Florin Răvășilă poate semna totuși acte
Florin Răvășilă a plecat din Primăria Timișoara. A prins un post de execuție la Poliția Locală
Trimite articolul
XDaca castiga Robu alegerile, iar se umple primaria de spagari!
-
Petre, tu esti?
-
Esti foarte glumeț, robuletele nu mai are sansa sa castige nici macar postul de presedinte de bloc, toti il stiu ce poama acra e… 😜
-
Robu ultima data cand a castigat, a avut un pic mai putin de 25k voturi
-
N Orbu este un fost politician!
Ultima data a fost candidatul PNL… acum daca candideaza “independent” va avea doar voturile celor pe care i-a angajat la primarie!
-
Daca este adevarat, asta trebui dus cu izoleta la penitenciar.
In China, acest spagar ar fi “capatat” ceva metalic…si familia ar fi trebuit sa achite nota de plata !!!!!!
Aoleooooooo. Nicolae are pe fb vreo luare de pozitie ? Si sa ii critice pe ruben si dominic pe tema asta sperand ca se va delimita de acest caz urat de tot de coruptie aparut pe vremea sa se pare.
-
Articolul link-uit “Lovitură la vârful Primăriei Timișoara! Robu l-a tras pe linie moartă pe unul dintre liberalii ajunși directori” l-ai citit?
-
Robu, tu ești?
-
HAhahahahaha!!!! Si tu ai pus botul la prosteala asta pe fata? Cat de naiv (ca sa fiu elegant) poti fi.
-
Bot ai tu, fie el si elegant. Eu i-am aratat ca nu e nevoie sa mai deschida fb-ul lui robu, ci doar sa deschida ochii si sa citeasca mai mult decat titlul articolului la care comenteaza. Dar pentru cei cu bot (elegant), recomand si fb-ul lui robu, sa se lamureasca cu fritzy-spritzy.
-
-
Ravasila a ajuns politist local titular pe un post in orgnigrama la serviciul mediu la politia locala ….este temporar la registratura polititi locale
Fix asa functioneaza toata administratia publica. Ramane de vazut pe cine pun judecator.
Deci asta lua 500 Lei din cat? Cat castigau cei de mai sus pe mort? Intreb pentru un prieten si asa sa ne ajute Dumnezeu pe toti, pe cum meritam!
Asta este cel care Nu a scris EL la examen cand a ajuns DIRECTOR DNA pe cand vedem si ancheta cu ,,scrisul” la examene din Primarie ?????DNA Felicitari !
Cine știe câte astfel de afaceri au mai făcut și alții în acea perioada propive6, unele poate de o amploare și mai mare, de care nu vom afla niciodată.
Pandemia cusuta cu ata alba. Incep sa iasa la iveala mizeriile dar mai ales incepe cel rau sa isi secere recolta de prosti care s-au intepat. O sa fie o productie record de morti subite. In maxim 3-5 ani toti cei ce nu s-au vaccinat la chiuveta sau cu ser fiziologic precum ci din varful clasei politice isi vor da satanistul sfarsit in urlete ingrozitoare de durere.
Sa nu aveti liniste nici in mormant pentru ca ati fost de partea celui ce dorea sa isi intinda mana asupra copiilor nevinovati!
-
Eu am urlat de durere acum, cind ti-am citit compunerea.
-
Si eu care credeam ca prostia nu doare…
E bine ca macar in al doisprezecelea ceas ai constientizat ce ti se intampla.
Felicitari! Incepi sa ai sanse la titlul de om.
-
-
Medicamentele, ia-ti medicamentele ca delirezi. Desi pentru prostia crancena pe care o debitezi inca nu cred ca s-a inventat ceva pastila.
-
voi santeti din aia intepati stand la rad ca oile,,,aveti rabdare santeti bombe cu efect intarziat
-
Io cred ca el a luat toti banii, nu i-a dat nimic la Robu. Robu l-a sustinut pentru ca era simpatic si stia multe glume, iar apartamentele alea de prin Spania si America sunt din donatii.
Toata pandemia a fost o mare AFACERE! Sictir la fraierii care au pus botul si s-au crezut “dastepti”. p.s. stiinta nu functioneaza cum v-au spus astia pana acum.