Evidențele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș arată că, în perioada ianuarie-august 2024 s-au produs 343 incendii de vegetație uscată. Este vorba despre pășuni, resturi vegetale, miriști, fond forestier, în creștere față de perioada similară a anului 2023, când s-au înregistrat 111 incendii.
Instituția are un protocol de colaborare cu fermierii, astfel că a transmis către APIA informații referitoare la locul și momentul producerii arderilor (localizare GPS, fotografii georeferențiale), acestea fiind utilizate de Apia Central – Direcția Plăți Directe – sector vegetal, în vederea reducerii sumelor plătite.
„S-au desfășurat acțiuni de patrulare, de către personalul subunităților de intervenție în zonele unde s-au înregistrat incendii de vegetație uscată, în vederea transmiterii mesajelor privind interdicția arderii vegetației”, au transmis, luni, cei de la ISU Timiș.
Suprafața terenurilor afectate de incendii a fost de 1.349 de hectare, iar suprafața fondului forestier afectată de incendii a fost de șapte hectare. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
„Arderea vegetaţiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor. Readucem în atenție faptul că, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se poate sancţiona contravenţional, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei”, au mai transmis reprezentanții ISU Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!