Atacul a avut loc joi, în zona Facultății de Arte a Universității Caroline, situată în Piața Jan Palach din Praga. Potrivit poliției, un bărbat înarmat, în vârstă de 24 de ani, a omorât cel puțin 15 persoane la prestigioasa Universitate Carolină din Praga, înainte de a fi găsit mort la faţa locului de către poliţie.
Nu se știe cu exactitate dacă atacatorul s-a sinucis sau daca a fost ucis de polițiști. Ar fi folosit o armă cu lunetă și a tras de la un balcon al universității. Mai mult, el studia acolo.
Cel puţin alte 30 de persoane au fost rănite, dintre care nouă sunt în stare gravă, anunță autoritățile.
Ulterior, universitatea din centrul orașului a fost evacuată. Numeroși studenți au fost văzuți pe acoperișul universității în momentul atacului, încercând să se ascundă.
„Atacul a fost unul premeditat și violent. A fost inspirat de atacuri armate similare din alte țări”, a menționat poliția.
Autorităţile au exclus pista „terorismului internaţional”.
Atacatorul ar fi vrut să se sinucidă
Potrivit ministrului ceh de interne, Vit Rakusan, poliţia a început să-l caute pe viitorul agresor chiar înainte de atacul armat, după ce tatăl său a fost găsit mort în satul Hostoun, la vest de Praga. Oamenii legii au controlat mai întâi clădirea Facultăţii de arte unde criminalul trebuia să asiste la un curs, dar acesta din urmă a mers într-o altă clădire, aflată în apropiere, iar poliţia nu l-a găsit la timp.
Studentul „a plecat la Praga spunând că vrea să se sinucidă”, a spus Vondrasek. Tot ministrul a mai menționat că agresorul s-a inspirat dintr-un „caz similar care a avut loc în Rusia în această toamnă”. El a precizat că niciun poliţist nu a fost rănit.
Universitatea Carolină este situată în orașul vechi din Praga, la aproximativ 500 de metri de Podul Charles, o zonă foarte frecventată de turiști.
Incidentele armate sunt relativ rare în Republica Cehă, dar în decembrie 2019 un bărbat a împuşcat mortal şase oameni la un spital din oraşul Ostrava (est), înainte de a se sinucide, iar în 2015 un alt bărbat a împuşcat mortal opt oameni şi s-a sinucis, la un local din Uhersky Brod (sud-est), scrie AGERPRES.
Trimite articolul
XAsta e rezultatul politicilor inconstiente de factura progresista, dar nu numai. Sa inoculezi ideea ca “ai drepturi” fara a lega aceste drepturi de obligatii (legale, sociale, familiale, morale – inclusiv religioase, etc) este sursa acestor nenorociri. Si vor fi tot mai multe. Totdeauna au existat scelerati care refuzau rigorile si limitarile apartenentei la societate, dar ultimile politici de exacerbare a “drepturilor” tuturor este factorul ce a dus si va duce in continuare la o avalansa de astfel de cazuri. Eu sunt un liberal prin felul meu de a gandi de tipul “ai dreptul la orice pana cand incalci dreptul altuia” (nu sunt original, e o parafraza dupa un citat clasic), dar nu membru al acelei gasti ce se numeste PNL si nici a altei astfel de gasti, ca partide nu le pot spune. Nu sunt nici foarte religios, dar cred ca nici cel mai inversunat ateu nu poate contesta ca religia, in speta crestinismul, limiteaza astfel de fapte. Iar Cehia este una dintre cele mai atee tari din lume. De acea indemn pe toata lumea sa GANDEASCA. Doar educatia va impiedica proliferarea gesturilor de acest fel.
-
Daaa, fiiix de aia CEL MAI MARE atentat dintr-o școală vreodată în lume a avut loc în Rusia, nu? De progresiști ce sunt rușii! 😀
-
…..și la ordinea zilei în țările occidentale.
Nu prea poți compara merele cu perele. Dar, poți observa un tipar care într-adevăr, te trimite spre insuficiența noilor generații de a regula sau administra emoțiile de bază. Ca specie, ne deteriorăm într-un ritm galopant iar unul din catalizatori este cu siguranță mentalitatea liberală extremistă.-
Încă unu’ cu idei din astea! Băi, oamenilor, voi credeți că “noile generații” au inventat asta? Credeți că acum 50, 100, 1.000 sau 10.000 de ani nu existau furturi, violențe, crime? ACUM stăm MULT MAI BINE la aceste capitole decât în tot restul istoriei! Chiar și când eram eu copil, erau mult mai dese dar nu erau mediatizate. Cât despre mere și pere, atacul rusesc despre care ziceam (și e doar unul din mai multe) a făcut MAI MULTE VICTIME decât în UN DECENIU de incidente în SUA. Deci, despre ce vorbim? 🙂
-
Cred ca tu nu intelegi impactul informational asupra psihicului. Cred ca fenomenele sociale au impact major la nivelul de grup, de mase nu individual. Pana la urma daca 50% + 1 traiesc cu teama de a fi impuscati pe strada asta conteaza si nu ca tie ca individ ti se pare normal. Sant alte mijloace, alte arme alt impact media informational fata de ce a fost in trecut sute sau mii de ani.Pana la urma da noi ca grup contam mai mult ca individ. Totu se rezuma la ai face pe ceilalti sa creada ca e normal, atat timp cat nu ai alte modele, repere.
-
Fa putin abstractie de iesirile astea mortale . Ce parere ai despre gestionarea emotiilor a generatiilor ? Sunt tinerii din ziua de azi mai echilibrati sau nu decat generatiile mai mature ?
Cand ai fost copil ? Ai date statistice concrete despre iesirile asta amok? Eu nu vorbeam de furturi, talharii, violuri samd. Vorbeam de ceva concret. de iesirile amok.
Eu vorbeam, ca ma intrebi, despre noile generatii care devin tot mai labile si cu iesiri dese extreme. Datele medicale stastistice imi dau dreptate. Le poti gasi pe Lancet, pe NEJM sau chiar google.
O generatie poate fi influentata inclusiv de migratie. Intelegi tu.
Nu incerca sa pui monopol pe o discutie , incearca sa analizezi idea celorlalti inainte sa -
Vezi că am mai răspuns și mai jos, am dat și cifre concrete, și am precizat și că atunci când eram tânăr mă simțeam mai în nesiguranță pe stradă, văzând tot felul de dubioși care mă abordau sau chiar urmăreau pe stradă și zero miliție. Rar, dar suficient cât să mă simt în pericol constant, exact normalizarea de care vorbești tu. Monopol pe discuție puneți doar voi, postacii de serviciu 🙂 Și da, indiferent dacă vorbim despre “ieșiri amok” (mușamalizate cu brio in trecut, mai ales pe “marile șantiere ale țării” sau în armată) sau comportamentul general, tinerii din ziua de azi sunt mai echilibrați decât TINERII din trecut, iar adulții din ziua de azi sunt mai echilibrați decât ADULȚII din trecut, din simplul motiv că oamenii sunt mai informați și educați, iar poliția în general chiar vine când suni. Asta în medie, nu vorbim de cocalari, nu vorbim de cazuri izolate. Că la fel cum tu mi-l poți da ca exemplu pe vecinul din ’85, cetățean model, harnic și respectuos, la fel pot să îți dau și eu exemple tot de atunci, fără măcar să mă refer la bețivii dubioși de pe stradă, ci pur și simplu: profesori “de modă veche”, care băteau cu liniarul copii de… 7-8 ani pentru simplul motiv că… au vorbit 5 secunde între ei!
-
-
-
Acolo nu e o regula, e o exceptie, in vest a devenit o regula. Cei mai in varsta ce stiu ce inseamna sa mergi in siguranta fara frica pe strada se vor duce. Vor ramane generatia noua deja educata in spiritul fricii si incertitudinii. O vor luao ca normal si li se va parea ciudat cand cineva va zice ca nu a fost tot timpul asa.
-
Siiigur, eu fiind mai în vârstă îmi aduc aminte “cu drag” cum puteam merge “liniștit” în serile de iarnă, pe străzile cu bezna comunistă, și la colț mă întâlneam cu câte un bețiv care mă lua la întrebări și fugea după mine. Mișto, așa-i? 🙂 Cât despre “excepția” din rusia față de “regula” din vest, hai să vorbim pe CIFRE din 2010 încoace: Rusia a avut parte de 7 “excepții” plus una in Serbia pe care o să o bag tot aici, iar în UE tot 7. Iar astea sunt doar incidente în ȘCOLI. Că dacă luăm de oriunde, rusii au avut 65 de atacatori in masă, și asta doar oficial. Deci, despre ce vorbim? 🙂
-
-
Armele ucid. Putea ucide și cu un cuțit dar numărul de victime nu ar fi fost la fel de mare.
Make love not war! Care aveti ocazia, care nu , asta e. Gelozie si invidie e tot ce am in cap!
Nebunia devine stare de normalitate ….
“Barbat”. N-avea nici puf in chiloti. Si baietel ar fi o descriere prea elevata pentru jegul asta.