Un acord cu autoritatea saudită ar urma să fie anunțat, iar informația a stârnit nemulțumirile organizațiilor neguvernamentale care se ocupă de protejarea drepturilor omului. Arabia Saudită a fost acuzată de încălcări ale drepturilor omului, iar Australia și Noua Zeelandă și-au manifestat dezamăgirea că, în calitate de co-organizatori ai competiției mondiale de fotbal feminin, nu au fost consultate pe această temă.
Cele două țări au cerut explicații de la FIFA, iar Amnesty International a numit situația „exploatare brută” a sportului.
Cupa Mondială feminină are loc între 20 iulie și 20 august în orașe din Australia și Noua Zeelandă. Acordul de sponsorizare nu a fost încă anunțat oficial și face parte dintr-o nouă structură de parteneriat comercial pe care FIFA a creat-o pentru a permite mărcilor să susțină în mod special jocul feminin.
Deși valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, oamenii din interior susțin că va oferi un impuls semnificativ jocului feminin, iar banii câștigați vor fi reinvestiți în fotbal.
Arabia Saudită a investit masiv în evenimente sportive în ultimii ani, dar a fost acuzată că folosește evenimente pentru a-și „spăla” reputația. Țara din golf a primit drepturile de găzduire pentru a organiza Cupa Asiei masculină în 2027 și dorește, de asemenea, să găzduiască Cupa Asiei feminine pentru prima dată în 2026.
Deși Arabia Saudită a trimis femei la Jocurile Olimpice pentru prima dată în 2012, în ultimii ani a luat măsuri pentru a dezvolta fotbalul feminin. Femeile însă au avut voie pentru prima dată să asiste ca spectatori la meciuri de fotbal abia în 2018.
Federația Arabă Saudită de Fotbal (SAFF) a numit două femei în consiliul său de administrație și a creat un departament de fotbal feminin în 2019. Ulterior, în 2020, a luat ființă o ligă de fotbal feminin, iar în ianuarie Arabia Saudită a găzduit și a câștigat un turneu de fotbal feminin la care au participat patru națiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!