Indicele de confort termic a depășit, marți, pragul de 80 de unități în Timișoara, Sânnicolau Mare și Jimbolia, iar meteorologii estimează că valorile vor atinge și depăși pragul critic pe arii relativ extinse și miercuri.
Specialiștii au anunțat încă de luni valul de căldură și au emis o avertizare meteorologică valabilă pentru vestul, sudul, estul și o parte din centrul țării.
„În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, au transmis luni reprezentanții Administrației Naționale de meteorologie.
Temperaturile ridicate vor putea aduce cu ele restricții pentru mașinile de mare tonaj, transmit cei de la CNAIR. Măsura va fi adoptată pentru protejarea și conservarea drumurilor cu îmbrăcăminte bituminoasă pentru prevenirea deformațiilor ireversibile. Vor exista însă și excepții.
„Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 al Ordonanţei de Guvern nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului ”poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia:
- transporturilor de persoane;
- transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
- vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
- transporturi funerare;
- transporturi poştale;
- transporturi de echipamente de prim ajutor;
- transporturi pentru distribuire de carburanţi;
- transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
- transporturi pentru tractări vehicule avariate;
- transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
- transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
- transporturi apă îmbuteliată;
- transporturi produse provenite din exploatări agricole;
- transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale
Pentru a minimiza efectele caniculei asupra rețelei rutiere naționale și asupra conducătorilor auto, CNAIR va întreprinde toate demersurile legale și logistice posibile, seturi suplimentare de semnalizare și/sau stabilirea unor variante de ocolire în colaborare cu autoritățile publice locale”, transmit cei de la CNAIR.
Participanții la trafic pot obține informații suplimentare la numerele de telefon 021/264.33.33, 021/9360 sau pe pagina de internet www.cnadnr.ro.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XCei care aveti pomi mici in fata casei/blocului, va rog sa-i udati ca altfel mor. Tot voi beneficiati de pe urma lor.
CNAIR ar trebui sa restrictioneze traficul greu de marfuri generale in weekend, asa cum se intampla si la altii.
Si romanii vor sosele mai libere in weekend si cu mai putine camioane.