Potrivit Bihon, totul s-a petrecut în vara anului 2020, incidentul ieșind la iveală abia în luna iulie a acestui an, când Judecătoria Oradea s-a pronunțat, în primă instanță, în acest caz. Între timp, sentința a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Oradea, care va da sentința definitivă. Fetița de 7 ani și fratele ei mai mic cu un an se jucau într-una dintre camerele casei bunicii lor. După o ceartă între cei doi frați din cauza unei mingi, fetița a luat un cuțit din bucătărie și încercat să o spargă, iar fără să vrea, l-a înjunghiat pe băiat în piept. El strângea mingea în brațe.
Copilul a murit la scurt timp după ce a ajuns la spital. Bunica și mama lui se aflau într-o cameră alăturată. Cele două au fost acuzate de ucidere din culpă. A fost nevoie de doar șase termene ca Judecătoria Oradea să le achite pe amândouă.
Mama și bunica, achitate
Potrivit instanței, nici mama copiilor, nici bunica nu au încălcat obligația legală de supraveghere a minorilor. În opinia judecătorului, nu se impunea ca fetița și băiețelul să fie ținuți în permanență sub observație de către un adult, deoarece „la această vârstă (de 7 ani, respectiv 6 ani – n.n.) trebuie să experimenteze deprinderi de natură să le formeze un stil de viaţă independent.” În plus, magistratul a precizat că mama se afla în imediata apropiere a celor mici, „asigurând posibilitatea de a interveni în situaţia în care se iveşte un pericol”.
„În speţă însă, pericolul nu a putut fi anticipat de către adult şi nu putea fi prevenit decât dacă mama s-ar fi aflat chiar lângă copii şi poate nici atunci, în foarte multe situaţii urmarea gravă depinzând de viteza de reacţie a adultului, chiar dacă acesta se află la un pas de copil”, se arată în hotărârea Judecătoriei Oradea.
Instanța a menționat că mama nu putea anticipa că fetița va lua din sertarul cu tacâmuri un cuțit ca să spargă mingea. În plus, femeia a explicat că i-a învățat pe copii că nu au voie să folosească obiecte ascuțite și i-a ferit întotdeauna de pericole. De altfel, când mâncau, cei doi frați nu foloseau furculița, ci doar lingura, tocmai pentru a evita accidentele casnice.
În privința bunicii, aceasta a fost achitată pentru că instanța a considerat că nu avea vreo obligaţie în supravegherea minorilor – mama copiilor aflându-se în casă. Judecătoria a respins acuzația că bunica ar fi lăsat cuţitul la îndemâna copiilor, arătând că instrumentul era ținut în sertarul cu tacâmuri, unde îi este locul în mod obișnuit.
Instanța de fond nu a fost de acord nici cu susținerea procurorilor că femeia ar fi șters urmele infracțiunii:
„În primul rând, nu avea cum să anticipeze că nepotul ei va deceda la spital, speranţa oricărui părinte/bunic fiind aceea că o minune îl va salva. (…) În al doilea rând, trebuie avut în vedere că urmele unei astfel de infracţiuni sunt şocante şi pentru persoanele care sunt obişnuite să vadă sânge, dar cu atât mai mult pentru fraţii victimei, care au suferit un şoc şi cărora vederea acestor urme putea să le provoace traume psihologice mult mai grave”, se arată în declarația instanței de fond.
Citiți principiile noastre de moderare aici!