UPDATE 2. Copaci căzuți pe mașini și drumuri, în Timișoara și Giroc
Pompierii militari timișeni au intervenit pentru degajarea a 9 copaci căzuți, în Timișoara și Giroc, dintre care 3 pe autoturisme și 6 pe carosabil.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Mai mult, în județul Timiș nu au fost semnalate gospodării inundate.
În acest context, reprezentanții ISU Timiș au câteva recomandări:
- Evită adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
- Sistează activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
- Închide toate ferestrele locuinţei.
- În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încerca să le traversezi prin apă și nu te apropia de malurile acestora.
- Curăță șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
Accesați platforma FII PREGĂTIT și aplicația de mobil DSU pentru a afla cum să reacționați în cazul producerii unei situații de urgență.
***
UPDATE. Cod Galben de inundații pe câteva râuri din vestul țării
ISU Timiș avertizează că în perioada 15 septembrie, ora 12 – 16 septembrie, ora 24 este valabilă o avertizare Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice:
- Bega Veche – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţele: Timiş şi Arad),
- Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova (judeţele: Caraş Severin şi Timiş),
- Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş),
- Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin).
***
Potrivit ANM, avertizarea Cod Galben de ploi însemnate cantitativ este prelungită până luni, 16 septembrie, ora 10.
Sunt vizate de această atenționare zonele: nordul și estul Moldovei, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei.
Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei și în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp.
Mai mult, în Delta Dunării va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp.
Temperaturile au scăzut drastic în ultimele 24 de ore, adaugă meteorologii. Cu toate acestea, vremea se va încălzi treptat de săptămâna viitoare.
„Vorbim de valori sub cele normale pentru perioada aceasta. Și astăzi, maximele vor fi cu mult mai coborâte decât cele care în mod normal ar trebui să se înregistreze. Vestea bună este că de la mijlocul săptămânii vremea intră într-un proces de încălzire treptată, iar temperaturile maxime se vor situa în media perioadei – 20 de grade în depresiuni și până la 27 de grade în sud, cu 25-26 de grade în capitală”, a spus meteorologul Oana Catrina pentru Digi 24.
Ciclonul Boris aduce ploi însemnate cantitativ în mai multe județe din vestul țării, după ce cu o zi în urmă a provocat inundații de proporții în Moldova.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Ciclonul Boris a făcut prăpăd în Moldova. Două persoane au murit, alte zeci au fost evacuate
Trimite articolul
X“Ploaia care va veni
Le va potopi pe toate
Ni-e lehamite de marșuri de tromboane și plocoane
De blazoane de canoane și fasoane
Fiindcă banul și prostia sunt pericole morale
Circul vieți ne-a impus salturi mortale
Deasupra florilor noastre ciuperca cheamă a pustiu
Din cer cad pasări albastre și totuși nu-i prea târziu
Ploaia care va veni
Le va potopi pe toate
Să-ncercam să facem noi
Un oraș fără păcate”🤪