Avertizarea meteorologică emisă de cei de la ANM va fi valabilă sâmbătă, 30 iulie, între orele 15 și 20. În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, in intervalul menționat, vor fi înregistrate intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și ploi.
„În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90…100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte)”, spun cei de la ANM.
Recomandări ISU
Înainte de eveniment
- Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
- Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
- Rămâi în interiorul clădirii încă 30 de minute după ce ai auzit ultimul tunet.
- Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)
- Întrerupe orice activitate în aer liber.
- Intră în casă, într-o construcție ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
- Închide bine ferestrele şi uşile.
- Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).
- Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
- Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
În timpul evenimentului
- Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
- Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcațiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
- Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
- Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.
- Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
- Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
- Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgență şi adăpostește-te imediat.
- Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.
AICI puteți consulta un ghid pentru acordarea primului ajutor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a dispus următoarele măsuri:
– avertizarea populației din localitățile vizate prin sistemul RoAlert;
– transmiterea avertizării către primăriile din județ;
– constituirea permanenței la primării;
– creșterea capacității operaționale nivel III Alertă Portocalie la nivelul subunităților de intervenție pentru a asigura un răspuns prompt în cazul situațiilor de urgență;
– activarea Grupei Operative la sediul inspectoratului pentru gestionarea eficientă a echipajelor din teren;
– monitorizarea situației din teren în zona vizată și asigurarea intervențiilor la nevoie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!