Decizia de condamnare cu suspendare, după ce inculpații și-au recunoscut vina, a fost dată de magistrații de la Tribunalul Timiș, în 18 septembrie. Astfel, cei condamnați cu suspendare pentru ucidere din culpă sunt Liubomir Osoin, patronul firmei Stareto, cea care s-a ocupat de lucrările de reabilitare a porții, Valentin Ciobanu, unul dintre angajații societății, dar și Cristian Gabriel Cărăbaș, Gheorghe Buzărnescu și Nicolae Cacuci, angajați ai primăriei care au semnat recepția porții de la intrarea în oraș, din Calea Lugojului. De asemenea, judecătorii au condamnat la plata unei amenzi penale de 80.000 lei și persoana juridică, SC Stareto SRL, tot pentru ucidere din culpă.
Toți cei șase inculpați au primit pedepse de trei ani de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a fi aleși în funcții publice sau de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. De asemenea, toți cei cinci inculpați persoane fizice au fost obligați să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș sau al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timișoara.
Totodată, fiecare inculpat a fost obligat să plătească 4500 lei cheltuieli judiciare, dintre care suma de 4000 lei aferentă urmăririi penale.
Vă reamintim că, în 17 septembrie 2017, în timpul unei furtuni violente, poarta de la intrare în Timișoara, în Calea Lugojului, s-a prăbușit peste mașina unui tânăr de 24 de ani, Vlad Baici. Acesta a fost strivit de greutatea construcției și a murit pe loc.
Poarta de la intrare în oraș a fost renovată cu doi ani înainte de incident, iar lucrările au costat 50.000 euro. De acestea s-a ocupat firma oamenilor de afaceri Rodosna și Liubomir Ostoin, SC Stareto SRL, după ce contractul i-a fost atribuit direct.
Ulterior, în timpul anchetei, s-a aflat că lucrările nu au urmărit reabilitarea și consolidarea porții, ci doar cosmetizarea acesteia. Astfel, au fost schimbate literele volumetrice, au fost demontate ornamentele, iar structura a fost curățată de rugină și vopsită. De asemenea, muncitorii au reparat tencuiala de pe stâlpi, au refăcut instalația electrică și au placat structura cu plăci de fibrociment.
Firma Stareto a mai avut după 2015 și alte contracte cu instituții publice din Timișoara: a modernizat Sala de Consiliu din primărie, a reabilitat Clinica de Oftalmologie a Spitalului Municipal, dar și sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat.
Pe aceeași temă:
Persoane decedate in urma furtunii din Timisoara si din judetul Timis
Imagini video cu momentul prabusirii portii de intrare in Timisoara, in timpul furtunii
Citiți principiile noastre de moderare aici!