CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA își mobilizează comunitatea de peste 10.000 de dirijori și formatori prin elaborarea de proiecte interactive de comunicare și integrare culturală și socială dedicate copiilor ucraineni refugiați.
„Cred că este cel mai bun moment pentru a ne implica la nivelul crezului pe care fondatorul programului, dirijorul Ion Marin, l-a setat pentru acest proiect – «Muzica unește, iar limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale». Îi invităm pe toți profesorii de educație muzicală, educatori, învățători sau dirijori să ni se alăture, pentru a aduce un strop de normalitate în viața acestor copii” , a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Pe 5 martie a avut loc prima deplasare a echipei Madrigal – Cantus Mundi la Galați. Specialiștii și formatorii Madrigal – Cantus Mundi au furnizat seturi de materiale didactice echipelor de tineri voluntari de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din localitate. Aceștia au lucrat împreună pentru pregătirea activităților și atelierelor pentru copiii ucraineni.
A fost susținut deja primul atelier din centrul amenajat în Complexul Studențesc al Universității „Dunărea de Jos”. S-a organizat și prima sesiune a webinarului „Introducere în comunicarea cu copiii în limba ucraineană”.
„Am dorit să intervenim imediat acolo unde este nevoie și suntem extrem de bucuroși că inițiativa noastră s-a bucurat de așa un succes și în rândul voluntarilor, și la centrul pentru refugiați din Galați. Liceeni s-au implicat extraordinar atât în timpul trainingului, cât și cu copiii. Vom adapta în permanență «Ghidul de jocuri și activități muzicale pentru copiii ucraineni» și toate resursele noastre, în funcție de nevoile din teren și reacțiile pe care le primim”, a spus Ana-Maria Rusu, profesor de muzică și formator Cantus Mundi, creatoarea Ghidului.
Activitățile cu copiii se desfășoară în centrele sau spațiile pentru refugiați înființate în țară la nivel guvernamental sau în cele create de organizații neguvernamentale, asociații, inițiative de voluntariat sau spații alternative precum sediul Corului Madrigal din București, școli, grădinițe, centre de zi.
Proiectele vor include crearea de grupuri suport pentru copiii ucraineni, acțiuni de comunicare prin muzică și jocuri alternative, întâlniri de socializare în cadrul Centrelor de refugiați, ateliere de educație muzicală și mișcare, ateliere de comunicare în limba ucraineană pentru voluntari sau crearea de echipe de voluntari formate din corurile Cantus Mundi.
Cei care doresc să devină voluntari pentru programul-campanie CANTUS MUNDI PENTRU UCRAINA se pot înscrie prin acest formular online.
Lista de propuneri și activități sociale din cadrul campaniei rămâne deschisă și poate fi completată în funcție de evoluția situației, fiind identificate noi zone de acțiune și nevoi de implicare.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” reprezintă o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte în întreaga lume.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Trimite articolul
XPe cand concerte pentru victimele bombardamentelor NATO din Yugoslavia ???
-
alea se canta la belgrad. poate-ti explica sarbii de ce nu mai exista yugo. matroshka e mereu gravida
-
Pe când scuze pentru crimele făcute de sarbi