Numai marți, pompierii au fost solicitați să intervină la 16 incendii de vegetație uscată și culturi agricole, toate în județul Timiș. Focul a distrus peste 130 de hectare de grâu și rapiță, peste 80 de hectare de vegetație uscată, dar și 150 de pomi fructiferi, o porțiune de cale ferată dezafectată, un utilaj agricol, un adăpost pentru animale și o anexă gospodărească.
Intervențiile salvatorilor au fost îngreunate de secetă și schimbările frecvente ale vântului care au facilitat propagarea focului.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă și să informăm cetățenii că gestionarea acestui tip de risc, necesită un efort susținut, implicând multe forțe și mijloace de stingere pentru limitarea și lichidarea acestora. De altfel, având în vedere vremea caniculară care s-a înregistrat în ultimele zile și vântul care își schimbă des direcția, aceste incendii sunt un real pericol pentru viața și bunurile comunității, având o viteză mare de propagare la împrejurimi. În acest context, dorim să le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă.
Pentru a preveni producerea unor incendii, recomandăm cetățenilor să NU utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să NU arunce la întâmplare resturile de țigări. De asemenea, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, asigurați personal care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc) pentru stingerea unui incendiu”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Pompierii spun că vor continua verificările pe teren la fermierii care recoltează în această perioadă. Totul pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
VIDEO. Incendiu la un lan de grâu, în Timiș. Flăcările s-au extins pe aproximativ 100 de hectare
Trimite articolul
XFoamea globala creata artificial de mina criminala la ordinul celor de la putere. In SUA alte coincidente, zeci de ferme agricole incendiate.
Credeti ca e o coincidenta?NU! Trebuie sa ramanem fara mancare…Azi arde in Galati graul…in SUA ard fabrici de mancare…dar voi dormiti in continuare.Ca e ok
-
Încetați cu dezinformarea. De când mă știu sunt incendii de genul ăsta, și în 99% din cazuri cauza este una mai stupida decât “argumentele” voastre, și anume obiceiul primitiv de ardere a miriștilor după recoltare.
-
De acord. Am avut in lan de orz un eveniment anul trecut. Au ars DOAR 1000kg de orz. Am fost in fata combinei cand au aparut flacarile, dupa stingere am cautat impreuna cu pompierii pe combina sursa focului fara succes.
-
Eu cand am sunat la pompieri saptamana trecuta, aproape m-au luat la misto. Ardea ceva puternic la Izvin
Pac pac un pic de foculeț pus, bani luați de la asigurări și cel mai important creșterea prețului. Că o să vina cu duma că au ars culturile și e mai putina producție. Și romanul fiind prost și neinformat va pune botul că au ars câteva sute, poate mii de hectare în toată țara, dar de fapt noi avem vreo 14 milioane de hectare de teren agricol in tara!!!! Deci câteva incendii nu au cum sa afecteze producția că să crești pretu…..la o țară normală, la romanica merge orice vrăjeală!