Manifestarea s-a desfășurat ca în toți anii, în 20 august. Evenimentul a început cu o slujbă în memoria eroilor de război, iar apoi a continuat la sediul Muzeului Banatului din Piața Huniade nr. 1, sediul Regimentului 6 Artilerie Grea în trecut.
„Înfiinţat în 1923, Regimentul 6 Artilerie Grea român a avut garnizoana de reşedinţă la Alba Iulia, comuna Floreşti (judeţul Cluj), Sibiu şi Timişoara (sediul Muzeului Banatului din Piaţa Huniade nr. 1). A participat la campania armatei române împotriva Uniunii Sovietice de la începutul acesteia (22 iunie 1941), sprijinind acţiunile de luptă ale trupelor române si germane la trecerea Prutului (3 iulie 1941), trecerea Nistrului (17-19 iulie 1941) şi cucerirea Odessei (16 octombrie 1941), până la 23 August 1944. După lovitura de stat de la 23 August 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, a luat parte în cooperare cu trupele româno-sovietice la acţiunile de luptă împotriva trupelor germano-maghiare, ce au dus la eliberarea zonei petrolifere din Valea Prahovei, eşecul ofensivei germano-maghiare asupra Timişoarei (10-17 septembrie 1944) şi revenirea nord-vestului Transilvaniei la teritoriul naţional al României (25 octombrie 1944)”, transmit organizatorii evenimentului.
Veteranii de război din acest regiment i-au comemorat, în perioada 1987-2011, pe eroii căzuți la datorie. Evenimentele au fost organizate în fiecare an, în 20 august, la Muzeul Banatului din Piața Huniade nr. 1, sub conducerea veteranului Constantin Călina. Călina, în vârstă de 99 de ani, este singurul membru al regimentului aflat în viață acum și nu a mai putut participa din cauza vârstei înaintate. Tradiția a fost însă continuată la inițiativa profesorului Laurențiu Mioc și a colonelului în rezervă Neculai Stegăriță.
Trimite articolul
XRespect!
Respect si parere de rau ca nu ne gandim destul, toti, mai des la voi, faptele voastre si idealul pentru care s-a murit.