FALT a reacționat după ce noul regulament de parcare a fost făcut public pe siteul Primăriei Timișoara. Proiectul urmează să intre în dezbatere publică, iar reprezentanții federației spun că administrația locală nu a făcut încă public niciun studiu de impact. Acesta ar trebui să arate cum vor fi afectați posesorii de autovehicule de noul regulament.
„Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație neguvernamentală care reprezintă interesele a peste 3547 de asociații de locatari/proprietari din Timișoara solicită Primăriei Municipiului Timișoara respectarea întocmai a prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. În acest sens, enumerăm câteva articole din lege, despre cum prevede aceasta și cum se aplică în realitate.
La art. 7 alin. (2) se prevede existența unui studiu de impact, ori la Regulamentul de Funcționare a Sistemului de Parcare a Autovehiculelor în Municipiul Timișoara, nici aici nu am văzut existența unui studiu de impact prin care să se arate cum vor fi afectați cetățenii posesori de autovehicule.
La art. 7 alin. (4) se prevăd următoarele: „(4) La publicarea anunțului, autoritatea administrației publice va stabili o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru proiectele de acte normative prevăzute la alin. (2), pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice”. Ori, în realitate de cele mai multe ori termenele sunt mai scurte. De exemplu, dezbaterea privind Studiul de fundamentare privind înființarea serviciului public pentru administrarea, întreținerea și exploatarea parcărilor din Municipiul Timișoara, a fost fixată în data de 1 octombrie, anunțul s-a făcut în data de 27 septembrie, iar propunerile trebuiau trimise până la data de 29 septembrie ora 12.00, deci în termen de două zile în loc de 10 zile.
La art. 7 alin. (10) lit. d se prevede „în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice se asigură accesul public, pe site-ul și la sediul autorității publice responsabile, la următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătățite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum și versiunea finală adoptată a actului normativ”, ori nici minutele (procesele verbale) ale ședințelor de Consiliului Local nu se publică decât cu întârziere, de exemplu la data de 4 octombrie este pe site procesul verbal al ședinței din 7 septembrie.
Art. 11 prevede „Minuta ședinței publice, incluzând și votul fiecărui membru, cu excepția cazurilor în care s-a hotărât vot secret, va fi afișată la sediul autorității publice în cauză și publicată în site-ul propriu”, ori în minutele/ procesele verbale ale ședințelor Consiliului Local nu se mai precizează votul fiecărui consilier”, transmit reprezentanții FALT.
Cei de la FALT mai spun și că se impune o mai bună organizare în ceea ce privește dezbaterile publice, dar și timp mai mare pentru discuții.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDe când cei de la FALT poate sa decidă pentru domeniul public??
Vedeți-vă de oile voastre domnilor de la FALT
Dar voi ce credeti avem timp de dezbateri si discutii??Daca am hotarit eu si brigada mea de consilieri personali asa facem.Asa ca discutile sant inutile.Ce am promis in campania electorala a fost atunci.Acuma a trecut un an este alt ceva!
-
*sunt, te-ai dat de gol lae, las-o asa, ai pierdut de un an deja.
Asta de la FALT, se baga in toate. E specialist, pana si in parcari. Chiar si la dezbaterea publuca, era online si numai prstii intreba si spunea. Pe asta, ….pe Olariu, nu-l mai schimba numeni din functie ? Asta e ca mitropolitul,pe functie pana, moare 🙂
-
numa prostii spunea, da-o ‘ncolo de lege, auzi articolul x prevede ca y; legea o face latcau cu fritz, si prevede ca Timisoara si timisorenii sunt vaca lor de muls, doara au castigat primaria, aparatul lor de muls fraieri.
Marș mă.
#FuieMritz #LuieMatcau
Latcau nu discuta, lui ii place sa intre in conflicte, cu angajatii primariei, acum cu cetatenii ( cu legea deja e obisnuit sa intre in conflict) si sa bata din picior, obisnuit cu obedienta de la corporatie, unde abuzurile supraveghetorilor sunt ceva normal, doara degeaba te pun aia sef? asa-i latcau?
Iar fritz… asteptam sa ne mai explice o data cum ca tot ce e public trebuie platit. asa-i fritz? nu pui tu taxa pe intrat in parc? doara cum sa fie gratis? ai pune, dar esti si fricos si ticalos si acu il bagi la inaintare pe latcau, tu esti ocupat cu “cultura”. ceva taxa pe biciclete nu pui? ca si pista de biciclete costa sa le intretii. si trotuarele trebuie reparate, hai sa platim bilet de mers pe jos, ce zici fritz, nu-i o idee minunata? ce atata public, sunt ale voastre, ati luat primaria pe persoana fizica si trebuie jumuliti cetatenii de bani, ca sunt flamande ong-urile prietene.
Stai numa ca vine iarna, sa vezi cum se urca banii pe cetateni, mai ouneti voi numa taxe.
Nu este necesar niciun studiu de impact. Parcarea se plătește și obișnuiți-va cu asta, fie ca va convine, fie ca nu, inclusiv intre blocuri ! Mașina este opțională și implica cheltuieli. Concomitent, ar trebui majorat și parcul de vehicule pentru ridicari, și sa se lucreze 7/7 și 24/24. Nu de alta, dar doar așa se vor educa și cocalarii, cu sau fără buletin sau numere de TM !!
-
Ar trebui platita si prostia, tu ai plati mai mult decat altii 😀
il doare in pix pe frici de impactul lui peste prajit, asta pana nu face impact cu pumnul vreunui antiusr-ist mai nervos
FALT-federatia asoc. de locatari.
Ce treaba are falt cu parcarile?
Asociatiile de locatari nu ar mai trebui sa existe daca s-ar respecta legea. Deci nici falt.
Care este rolul impozitului pe masini, daca parcarea din fata blocului trebuyie platita fara sa ai locul rezervat?
FALT asta care cere transparenta, nu a auzit ca “transparenta nu e negociabila”? sa ceara altceva caci primaria de sticla, e de fapt de sticla mata, doar din aia aveau in depozit la usr. ghinion.