Nu mai puțin de 12.544 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate, de la începutul acestui an, de către polițiștii locali cu atribuții pe linie rutieră pentru oprirea, staționarea, accesul interzis cu autovehiculele, dar și pentru alte fapte care îi privesc pe pietoni, bicicliști ori autovehicule de mare tonaj.
În astfel de cazuri, în ceea ce privește autovehiculele oprite sau staționate neregulamentar, amenzile sunt cuprinse între 290 și 725 de lei, cu puncte penalizare la permis în funcție de faptă. Există și situații în care autovehiculul este ridicat cu sprijinul Timpark.
Poliția Locală Timișoara se confruntă în ultima perioadă cu următoarea situație: șoferii care opresc sau staționează neregulamentar observă că au în parbriz colante electronice prin care li se aduc la cunoștință prevederile legale încălcate, dar nu se prezintă la sediul instituției pentru întocmirea procesului verbal.
Din acest motiv, după identificarea proprietarului, Poliția Locală trimite invitații pentru a se comunica datele persoanei care a condus autovehiculul în momentul săvârșirii contravenției. Reprezentanții instituției atrag atenția că necomunicarea datelor reprezintă tot contravenție și este sancționată cu amenzi mult mai mari, cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei pentru persoanele fizice și de la 3.045 la 14.500 lei pentru persoanele juridice.
De la începutul anului și până acum, polițiștii locali au aplicat 188 de astfel de sancțiuni, din care 162 pentru persoanele fizice și 26 pentru persoane juridice.
Poliția Locală Timișoara atrage astfel atenția conducătorilor auto să dea curs invitațiilor primite pentru a nu fi sancționați drastic pentru necomunicarea datelor, fiind de preferat o sancțiune de 290 de lei, cu posibilitatea de a achita jumătate în 15 zile, decât una de 1.305 lei.
„Facem această precizare ca urmare a informațiilor vehiculate în mediul online, prin care persoane neinformate sau rău-intenționate susțin nelegalitatea sancțiunilor aplicate pentru astfel de fapte de către polițiștii locali”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
Aceștia au mai precizat că instituția are dreptul de a solicita datele conducătorului auto care a săvârșit contravenția reglementată în aria sa de competență, adică acele competențe acordate de Legea 155/2010 și anume oprirea, staționarea, parcarea și accesul interzis.
„Pe cale de consecință, atragem atenția cetățenilor asupra surselor de informare pe care le utilizează, iar pentru formarea unor opinii legale corecte, recomandăm consultarea unor profesioniști în domeniul științelor juridice astfel încât toate drepturile să le fie pe deplin protejate”, au mai transmis reprezentanții Poliției Locale Timișoara.
foto: PLT
Trimite articolul
XNici sa nu se duca! Amenzile astea date pe banda rulanta sunt neconstitutionale si ilegale!
-
pentru ca de ce?
-
tu, cetatean pur sange roman care ai facut bani pentru a achizitiona un bmw revolutionar, ai parcat candva ilegal in tari civilizate?
-
Ma distreaza cati stiutori de constiturie avem brusc 🙂 toti stiu legea si ce e si nu e constitutional… piu piu
Pentru parcarea a 3-4 mașini pe trotuar, astfel încât pietonii sunt obligați sa circule pe sosea, cam cât este amenda? Dar pentru transformarea spațiului verde (public) in parcare privată?
-
nu exista, astia lucreaza doar daca-i suni si doar din cand in cand….
-
ei fac doar actiuni 🙂 sau daca ii rogi frumos sa vada, cum spui si tu
-
Daca ai masina inregistata pe MH, CS, Hd … italia, scotia alea alea… te doare fix la basca. N-ai nici o treaca cu consiliul local dintr-un oras uitat de clasa politica. Articolul asta-i praf in ochi la tupeisti, sa-i puna pe ganduri si atat.
Is si…. , ei iti trimit in posta dar nu au nici o baza legala ca persoana respectiva a luat la cunostinta , pentru ca eu de exemplu nu am semnat nimic pe ce mi au lasat , cum o sa dovedeasca ?
Greșeala încadrării legale duce la nulitatea constatării
În actul emis de către Poliția Locală Timișoara există mai multe inexactități, dintre care una atrage chiar nulitatea constatării contravenției. În primul rând, locul unde s-a constatat contravenția este neclar, fiind intitulat generic “strada/piața”, cele două având regimuri juridice și topo-cadastrale complet diferite. Apoi, comunicarea “în termen de cinci zile” nu se raportează nici la data întocmirii adresei, nici la cea a expedierii prin poștă și nici la data la care destinatarul a primit avizul postal de informare. Confuzie totală într-o comunicare oficială!
Partea cea mai gravă, care denotă carențe serioase în cunoașterea legislației în vigoare și a modului de formulare folosit de Poliția Locală Timișoara, este încadrarea juridică a faptei. Adresa oficială conține formularea “a încălcat prevederile art.142, lit. a, RA OUG 195/2002”. Doar că această prevedere legală invocată stipulează clar că constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițiștii rutieri, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră!
-
Am primit o astefel de amenda si ia venit mamei direct la impozit(masina fiind pe numele ei), Din pacate ea nu sta la adresa deoarece are grija de bunica mea care este la pat.Am fost la politia locala si mi sa spus ca trebuie sa platesc si ca ei au dovada ca mama mea a fost informata desi ea nu avea cum sa preia vreun plic sau semneze !Ce pot face ?