În weekend, pompierii au fost solicitați să intervină la 32 de incendii de vegetație uscată și culturi agricole, toate în județul Timiș. Focul a distrus peste 100 ha de vegetație uscată și miriști, 3 hectare de grâu, un lan de floarea soarelui (aproximativ 1000 mp), un lan de rapiță (aproximativ 1000 mp), 65 de baloți de lucernă și 40 de traverse de cale ferată.
Totodată, vineri, 15 iulie, un incendiu de vegetație uscată s-a extins la o anexă gospodărească în localitatea Balinț. Proprietarul, care a încercat să stingă focul, a suferit arsuri la membrele superioare, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Un alt incendiu de vegetație a mistuit o anexă gospodărească și în localitatea Bara, existând pericolul de propagare și la casa de locuit.
Intervențiile salvatorilor au fost îngreunate de secetă și schimbările frecvente ale vântului care au facilitat propagarea focului.
„Dorim să tragem un semnal de alarmă și să informăm cetățenii că gestionarea acestui tip de risc, necesită un efort susținut, implicând multe forțe și mijloace de stingere pentru limitarea și lichidarea acestora.
De altfel, având în vedere vremea caniculară care s-a înregistrat în ultimele zile și vântul care își schimbă des direcția, aceste incendii sunt un real pericol pentru viața și bunurile comunității, având o viteză mare de propagare la împrejurimi. În acest context, dorim să le reamintim cetățenilor că arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă.
Pentru a preveni producerea unor incendii, recomandăm cetățenilor să NU utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt și să NU arunce la întâmplare resturile de țigări.
De asemenea, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, asigurați personal care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc) pentru stingerea unui incendiu”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Pompierii spun că vor continua verificările pe teren la fermierii care recoltează în această perioadă. Totul pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
În urma activităților de informare preventivă și control, desfășurate în ultima perioadă de către inspectorii din cadrul ISU Banat, au fost constatate o serie de nereguli privind nerespectarea măsurilor de organizare a activității de apărare împotriva incendiilor la persoane fizice/juridice care au executat activități agricole. Astfel, au fost aplicate sancțiuni contravenționale constând în avertismente și amenzi în valoare de 18.000 de lei.
Atenție! Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, se poate sancționa contravențional, de către ISU Timiș, în conformitate cu H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor cu amenzi cuprinse între 1000 și 2500 de lei.
Trimite articolul
XCu siguranta doar niste simple (((coincidente)))
Ard campurile de grau peste tot… Unii au gasit lupe prin lan, ca de la soare sa se aprinda…