Incendiile, spun pompierii, au fost facilitate și de secetă, dar și de schimbările frecvente ale direcției vântului. Numai în ultimele 24 de ore au înregistrat 21 de solicitări pentru a interveni în locuri în care focul a izbucnit.
„În ultimele 24 de ore, pompierii militari timișeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 21 de incendii. Dintre acestea, 18 solicitări au fost pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și culturi agricole, 1 incendiu la un utilaj agricol, 1 incendiu la un autoturism și 1 incendiu la un stâlp de iluminat.
În urma acestor incendii, din cauza secetei și schimbării frecvente a direcției vântului, au fost afectate peste 20 de hectare de vegetație uscată și miriște. De asemenea, au ars 5 hectare de grâu și 40 de hectare de lucernă.
Totodată, în localitatea Igriș, un incendiu de vegetație uscată s-a extins la o anexă gospodărească, existând pericolul de propagare a incendiului și la locuință”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Pompierii spun că vor continua să facă și verificări pentru a vedea dacă normele de protecție la incendiu sunt respectate.
„În acest context, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor. Totodată, este important să asigure prezența personalului care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare pentru stingerea unui incendiu (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc), pentru a putea interveni prompt în cazul unei situații de urgență”, spun cei de la ISU Banat.
Salvatorii avertizează că temperaturile ridicate din următoarele zile pot favoriza producerea incendiilor. Acestea însă pot fi prevenite dacă sunt respectate următoarele reguli:
- NU utilizați focul deschis pe timp de vânt;
- NU utilizați focul deschis pe timp de secetă sau caniculă;
- NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;
- În cazul în care se impune arderea vegetației uscate, colectați în grămezi mici resturile vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- Izolați zona de ardere față de căile de comunicație, construcții și fondul forestier, prin executarea de fâșii arate;
- Desfășurați arderea numai pe timp de zi și supravegheați în permanență focarele;
Trimite articolul
X”Noi producem suficiente cereale ca să nu avem motive să importăm. Este adevărat că la noi funcționează foarte bine bursa zvonurilor și, atunci când vrei să scumpești ceva, te prefaci că nu mai ai marfă, invoci alte scumpiri, care au o influență foarte mică sau deloc în costurile de producție. Deși 2022 este un an destul de dificil față de anul trecut, tot vom produce grâu de peste trei ori mai mult decât necesarul la intern, față de patru ori mai mult, cât am produs în 2021. Același lucru se va întâmpla și la porumb, și la floarea soarelui și tot așa”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
#Baluba, ai legatura
-
Ce sa mai si zici
-
Pai e cam de “Gataia” toata sitüatia, conspiratii-neconspiratii cüm vrei saü nü sa le zici, e “care pe care”. Iar omül simplü ce sa si faca? ar cam fi cazül sa se “trezeasca” nümai ca in loc de o trezire pe baza de a intelege “mersül lümii”, o sa o dea in niste chestii mai bazale, mai cü bata. Tot ce zici tü ca-s conspiratii nü-s decat interesele celor care aü püterea, ce incearca sa “controleze” cümva miliardele de oameni: sa-i si exploateze, dar sa le si bage in cap ca “there is no alternative” si sa stea naiba “linistiti la locürile lor”, ca altfel… “Gataia!” Control pe baza de frica (polüare, mancare, apa, boli, energie, libertate de miscare, secüritate nationala sau personala) dezorientare (“informatii” contrare), amenintare, represiüne, de-a lüngül si de-a latül globülüi indiferent de modelül politic… a, scüze, poate ca nü e glob, e totüsi plat 😀 sa-mi iaü pastilele oare saü sa ma düc la Gataia sa-mi faca injectie? 🤣
-
Nu sunt eu.
-