Seria intervențiilor a început încă din 31 decembrie 2022, atunci când pompierii au fost chemați să stingă un brad care a luat foc pe casa scării într-un bloc din Timișoara. Nu s-au înregistrat victime și nici nu a fost necesară evacuarea locatarilor.
Ulterior, în aceeași zi, salvatorii au mai intervenit în Deta, Beregsăul Mare și Periam, acolo unde două anexe și o cameră tehnică au luat foc după ce proprietarii nu au fost atenți și au lăsat materiale combustibile lângă sobe sau jarul a căzut din acestea.
În prima zi din an, salvatorii au intervenit din nou la Timișoara, pe strada Vasile Balmuș, acolo unde un bărbat a uitat o țigară aprinsă în baie.
„Incendiul a fost limitat doar la nivelul băii, pompierii reușind să salveze restul locuinței. În urma cercetărilor de la fața locului, a fost stabilită cauza probabilă a incendiului care ar fi pornit de la o țigară”, spun reprezentanții ISU Banat.
Tot în 1 ianuarie, salvatorii au mai intervenit și în Comloșu Mare, acolo unde o șiră cu baloți de fân a fost cuprinsă de flăcări. În timpul intervenției, pompierii au împiedicat focul să se extindă și au salvat 80 de oi.
Nici luni salvatorii nu au avut mai multă liniște. Au intervenit la două incendii de vegetație uscată între Timișoara și Coșteiu. De asemenea, au fost prezenți și la Lugoj, acolo unde cinci autovehicule au fost cuprinse de flăcări, dar și în Teremia Mare, unde un coș de fum deteriorat a luat foc.
„Având în vedere faptul că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire și pentru că perioada sezonului rece încă nu a trecut, vă recomandăm să respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe, astfel:
- Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
- Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc).
- Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora.
- Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
- NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
- NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
- NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp.
- Interziceţi jocul copiilor cu focul.
- Instalați detectoare de fum pentru a preveni producerea unor incendii.
În caz producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Cinci mașini cuprinse de flăcări într-o parcare din Lugoj. Polițiștii au deschis o anchetă
Citiți principiile noastre de moderare aici!