Acțiunea s-a desfășurat la nivel național, iar la ea au participat polițiști de ordine publică, rutieră, investigare a criminalității economice, transporturi și din alte structuri ale Poliției Române, jandarmi și polițiști de frontieră.
Oamenii legii au instituit 1568 de filtre și au făcut 386 de controale pentru prevenirea infracțiunilor silvice. Au verificat 118 instalații de debitare a lemnului rotund, 297 depozite și 40 de piețe, târguri și oboare.
„De asemenea, au fost constatate 51 de infracțiuni (21 prevăzute de Codul Silvic și 30 de Codul Penal) și au fost aplicate 2.910 sancțiuni contravenționale (cele mai multe la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), în valoare de 198.213 lei.
Totodată, au fost confiscați 2.554 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800.000 de lei (lemn de lucru, cherestea și lemn de foc).
Tot în cadrul acestei acțiuni, au fost confiscate peste 1.500 de alte bunuri (2 fierăstraie mecanice, 1 tractor, 1 autovehicul și 1.498 alte materiale)”, transmit reprezentanții IGPR.
Doi arădeni cercetați penal după ce au tăiat ilegal 250 de arbori
În județul Arad, un lucrător silvic a anunțat polițiștii și jandarmii că dintr-un canton, în timpul exploatării, au avut loc mai multe tăieri ilegale de arbori.
În 20 august, oamenii legii au depistat un administrator și un fasonator mecanic care între 1 și 19 august au tăiat ilegal 250 de arbori de diferite specii. Cantitatea de 170 de metri cubi are o valoare de 114.000 lei.
„În cauză se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la taiere ilegală de arborii, furt de arborii și tăiere de arborii fără drept.
Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților, în vederea luării de măsuri legale”, anunță reprezentanții IGPR.
Zeci de mii de controale de la începutul anului
Polițiștii au acționat la nivel național, în primele 7 luni ale anului, sub coordonarea Direcției de Ordine Public. Au organizat controale pentru protejarea fondului forestier și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite din domeniu silvic.
„Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.
Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.
Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei.
De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo”, mai spun reprezentanții IGPR.
Oamenii legii au înregistrat 619 apeluri care anunțau posibile transporturi ilegale, iar 143 dintre acestea s-au confirmat.
Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Acțiunile vor continua și în perioada următoare.
Trimite articolul
XLa cat mai multe arestari si condamnari.
Doar asa o sa salvam natura.
Acesta da spectacol de prostit lumea înainte de alegeri!!! Acum doi ani, am fost de față când cineva a dat telefon la 112 pentru a anunța un furt de lemne. Întrebarea cucoanei care a răspuns a fost: De unde știți că e vorba de un furt? Cu greu a redirecționat apelul la Poliție. De unde, desigur, după aceea nu a mai venit niciun răspuns. Șmecherii fură în cârdășie cu organele și politicienii, dar plătește acarul Păun ca-n cazul de față. Asta-i România!
-
La asta mă gândeam și eu. Au prins doi prosti care nu au asigurare de la nimeni. Restul au fost atenționați din timp
Spectacol pentru fraieri. Adevaratii hoti de lemne sant la Bucuresti si in firmele mari
Ce fraieri…. cred ca nu s-au inteles la spaga 🙂