Decernarea de anul acesta îi vizează pe Oscar Berger, Smaranda Vultur, Dorin Bratu și Nicolae Secoșan. Marți, 27 iulie, consilierii locali vor vota trei dintre proiectele de hotărâre care prevăd acordarea titlului pentru primii 3. În cazul lui Nicolae Secoșan, proiectul de hotărâre a fost votat încă de anul trecut, iar titlul va fi înmânat acum. Asta pentru că în 2020 nu au fost organizate manifestări cu prilejul zilei orașului.
„Smaranda Vultur a predat la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și la Sorbona, la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale de la Paris, la Universitățile din Pisa și Cracovia, precum și la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale de la Paris. Opera didactică și de cercetare a Smarandei Vultur a fost dublată de o activitate civică de prim rang. A fost membră activă a Societății Timișoara, a Alianței Civice, a Grupului de Dialog Social și a prezidat din 1996 până în 2000 filiala Fundației Academiei Civice. Meritele sale academice, civice și politice și-au găsit o recunoaștere deplină prin cooptarea sa în colectivul de cercetători ce au redactat Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România conduse de Vladimir Tismăneanu, document fundamental ce a semnat din punct de vedere istoric și politic condamnarea simbolică a comunismului din România asumată la nivelul de stat.
Nicolae Secoșan a devenit Cetățean de Onoare al Timișoarei prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 188 din 4 iunie 2020. După o jumătate de secol de activitate, Nicolae Secoșan este unul dintre cei mai reprezentativi și cunoscuți comentatori sportivi, cea mai importantă voce de radio a sportului din Banat. S-a născut pe 15 mai 1945 la Timișoara. Imediat după absolvirea Academiei de Studii Economice din București a început colaborarea cu Radiodifuziunea Română. A transmis peste 1100 de evenimente sportive interne și internaționale.
Dorin Bratu a fost o personalitate remarcabilă a medicinei românești și a vieții academice, Numele său a trecut granițele țării și s-a impus în domeniul stomatologiei românești și al medicinei dentare internaționale. S-a născut pe 5 octombrie 1942 la Timișoara și s-a stins din viață în 12 aprilie 2021.
Oscar Berger a fost regizor, cineast, director al ziarului Timișoara și unul dintre jurnaliștii implicați în transformarea post-revoluționară a României. S-a născut pe 15 februarie 1947 la Timișoara și s-a stins din viață în 23 august 2013. Militant neobosit pentru transformarea democratică a societății românești, a promovat spiritul civic și libertatea, a fost implicat activ în proiectele de salvare a memoriei rezistenței anticomuniste, promovând idealurile Revoluției din 1989”, au transmis cei de la Direcția Comunicare-Relaționare din cadrul PMT.
În 2014, mai mulți jurnaliști au cerut consiliului local să-i acorde titlul de cetățean de onoare al orașului. Propunerea a fost uitată însă până acum.
„Oscar Berger a fost regizor, ziarist, reprezentant de frunte al societății civile, omul care a ținut în viață ziarul «Timișoara» timp de mai bine de 18 ani – perioadă în care, în acea redacție, s-a format majoritatea reprezentanților presei scrise care activează și astăzi în Timișoara. Spirit boem, Oscar Berger și-a dedicat întreaga sa viață Timișoarei și promovării principiilor statului de drept, fără a solicita vreo recompensă. A primit una singură (dacă facem abstracție de numeroasele premii pentru filmele pe care le-a realizat): Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate”, scria în documentul depus la primărie.
Cel mai cunoscut comentator sportiv din Banat devine cetățean de onoare al Timișoarei
Trimite articolul
XCe au in comun toti “cetatenii astia de onoare” ? Alcoolul. Fiecare in parte era avid bautor de alcool, ceea ce facea din ei niste…dependenti alcoolisti. Halal cetateni de onoare. Proasta alegere.
Bine ca i-ati lasat pe cei care au facut computere si robotica fara nimic ! Sa afle si Merkel ca traficul de emigranti in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani!. Ziarul Timisoara a fost facutr de comunisti sa lupte cu comunistii de tip 1990. Ziarul a sarit calul de multe ori. Personal am fost iritat de numele care au aparut in acest ziar. Sa-l ierte!
Am impresia ca s-a stins in mizerie… tipic, il pretuiesc dupa ce ni mai e. Cu cei care nu mai sunt, ca si cu marionetele, se poate folosi ce au facut in timpul vietii, sa beneficieze altii de-acuma, ca lor nu le mai cere acordul nimeni, nu au cum sa contrazica daca e ceva prezentat altfel decat ar fi dorit…
Trebuie veeificat daca era vaccinat…….nu poti deveni cetatean de onoare nevaccinat….despre ce naiba vb…sa se vaccineze si dupa aia sa ceara drepturi, da?!
-
A murit deja in ’13, la 66 ani. Pe atunci, insa, nici ma’ta’n cur nu stia de pandemie, buboiule.
Oscar Berger, prietenul meu, merita din plin aceasta onoare.
Am fost colegi de facultate din 1964 (Electrotehnica-IPT, promotia 1969) si prieteni de atunci.
Cel mai timisorean dintre cei pe care i-am cunoscut.
Generos, altruist, a iubit Timisoara, Romania si democratia ca nimeni altul.
Oscar traieste prin ziarul “Timisoara” si prin cei care l-am cunoscut.