Cele 233 de sesizări despre dispariții ale copiilor au fost înregistrate în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022. Dintre aceștia, 139 au fost fete, iar 94 băieți. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe segmentul de vârstă 14+.
„Dintre aceste sesizări, 1 sesizare (fată) se referea la copii cu vârste până la 10 ani, 12 băieți și 27 fete cu vârste cuprinse între 10-14 ani și 82 baieți și 111 fete mai mari de 14 ani. Menționăm că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut. Nu sunt înregistrate cazuri de copii disparuți, încă nedepistați”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
La nivel național, în aceeași perioadă, polițiștii au investigat 7577 de cazuri de dispariție în cazul minorilor, cei mai mulți dintre aceștia, 5315, având vârste de peste 14 ani. Majoritatea micuților plecați de acasă au fost găsiți în primele două zile și din numărul total de 7577 de anchete pentru dispariție numai cinci sunt încă în curs.
„Totodată, de la declanșarea războiului în Ucraina, Asociația Telefonul Copilului a fost informată de Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise către Poliția Română, conform parteneriatului încheiat între cele două entități, iar cei trei copii au fost identificați pe teritoriul României, aflându-se acum în siguranță”, transmit polițiștii.
În România funcționează numărul unic european pentru semnalarea disparițiilor în cazul copiilor, 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului. Asociația, alături de alte 31 de organizații europene, face parte din Federația Europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual, Missing Children Europe.
Numărul poate fi folosit pentru semnalarea dispariției unui copil de orice cetățean care se află pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!