Potrivit specialiștilor, România se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește bolile pulmonare. Din acest considerent, la Timișoara s-a lansat Pneumocontrol, prima platformă online pentru pacienții cu boli pulmonare din România. La dezvoltarea platformei au contribuit peste 20 de medici specialiști și primari de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
„Din păcate, România este fruntașă în ceea ce privește bolile pulmonare. La tuberculoză suntem pe locul 1 în Europa. În ceea ce privește fibroza pulmonară, boala este subdiagnosticată în țara noastră. La astm bronșic, prevalența este între 4 și 6 la sută. Avem, practic, aproape 1 milion de români bolnavi de astm. Iar statisticile ar putea continua.
Pe de altă parte, trebuie spus că pandemia de coronavirus a arătat încă o dată, dacă mai era necesar, că informatizarea medicală este viitorul. Vor trebui create din ce în ce mai multe asemenea platforme medicale în care specialiștii în domeniu să ofere, folosind un limbaj accesibil tuturor, informații documentate, complete, la zi, despre diverse patologii. Educarea medicală este unul dintre cei mai importanți pași pentru a avea o societate sănătoasă. Iar platforma de awareness, de educare și conștientizare, în cazul nostru a bolilor pulmonare, este ceea ce putem noi oferi”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Pacienții care suferă de boli pulmonare, dar și persoanele sănătoase, pot găsi pe platformă informații despre 10 patologii pulmonare, exerciții de respirație sau recuperare post COVID, dar și informații despre investigațiile imagistice, explorări funcționale sau renunțarea la fumat. Toate acestea sunt oferite de o sursă de încredere, de medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
„Vorbim de o platformă foarte utilă, având în vedere că sursa de informații este o sursă credibilă. Vorbim despre specialiști care și-au atribuit timp pentru a da informațiile corecte. Vorbim de o platformă care aduce date din mai multe zone din patologia bolilor pulmonare și vorbim de o platformă care nu neapărat numai pacienții o pot folosi, ci și orice cetățean care dorește să aibă informații din această zonă a bolilor pulmonare. Vrem să educăm populația în a caută informații corecte”, spune Radu Ganescu – președinte COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Pe lângă toate informațiile, vizitatorii vor putea discuta și interacționa cu medicii prin intermediul unui live chat. Pentru început, în fiecare miercuri, timp de o oră, un medic va răspunde direct întrebărilor celor care accesează site-ul.
Detalii despre Platforma de Educare și Conștientizare a Bolilor Pulmonare găsiți AICI, dar și pe pagina de Facebook.
Trimite articolul
XAceiași “specialiști” care susțineau sus și tare că “vaccinul salvează vieți” …
-
Cioclii lui oancea , ăla cu prapori și lumânări medicale 😂😂