O mamă s-a plâns pe o rețea de socializare că fetița sa a fost lovită cu joarda de către educatoare la grădinița din Racovița.
„Am o fetiță de cinci ani și una de doi ani jumătate și am hotărât să o duc și pe cea mică la grădiniță cu cea mare ca să se obișnuiască pentru la toamnă, pentru că cea mare va intra la școală în clasa pregătitoare și cea mică la grădi. Problema este că cea mare mereu îmi spune că doamna o bate pe cea mică cu joarda, într-o zi peste picioare, în altă zi peste mâini. Am trecut cu vederea pentru că știu că nu este vreun sfânt copilul meu, știu că este rea, dar e copil și astăzi de fapt să aud că mi-a pleznit fata cea mică peste față. Este normal așa ceva? Am sunat și alte mămici să întrebe copilașii dacă este adevărat și nu cumva minte fata mea, dar cea mare a început să plângă și să zică: mami, spun adevărul, și să aflu de la restul mămicilor că ba i-a dat cu joarda peste fund, ba chiar a pleznit-o pentru simplul fapt că a mâzgălit o foaie sau că a mâncat vârful creioanelor sau că aleargă. Fata cea mare mi-a povestit că s-a ridicat cu telefonul la ureche și a alergat spre cea mică și a pleznit-o după care a certat-o pe cea mare că, vezi Doamne, cea mică a vărsat apă și să șteargă după ea, și aici nu doar fetele mele sunt „atinse” cu joarda”, a relatat mămica pe Facebook.
Polițiștii s-au autosesizat în acest caz.
„Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, cu privire la faptul că la o unitate de învățământ preșcolară din localitatea Racovița, județul Timiș, un cadru didactic ar fi lovit o fetiță de doi ani, azi, 19.02.2024, polițiștii Secției 7 Rurale Lugoj s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „purtare abuzivă” și efectuează cercetări pentru stabilirea întregii situații de fapt”, au transmis, luni, reprezentanții IPJ Timiș.
Cazul este cercetat și de Inspectoratul Școlar al Județului Timiș.
Inspectorul general Aura Danielescu a transmis că „IȘJ Timiș a luat legătura, imediat ce a aflat, cu directorul unității de învățământ, care, în cursul serii trecute, a abordat cadrul didactic, acesta din urmă negând orice formă de abuz asupra minorului. Unitatea de învățământ va demara cercetarea disciplinară, așteptând însă ca, în cursul acestei zile, reprezentantul legal al minorei sau orice altă persoană să sesizeze, în scris, cu privire la săvârşirea faptei, ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unităţii de învăţământ. În cadrul cercetării împrejurărilor şi faptelor reclamate se vor stabili urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare. Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoştinţă persoanei de către conducătorul instituţiei după aprobarea în consiliul de administraţie al acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată”.
Referitor la cazul de la Grădinița cu Program Normal din Racovița, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a mai transmis că nu s-a înregistrat nicio sesizare scrisă la IȘJ și nici la unitatea de învățământ, iar copilul de vârstă antepreșcolară a fost primit în grădiniță, în urma înțelegerii verbale dintre doamna educatoare și părinte, fără ca acesta să fie înscris corect în învățământul preșcolar, fapt ce atrage, după sine, o cercetare disciplinară a cadrului didactic, care a facilitat frecventarea grădiniței, fără forme legal constituite.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
- avertisment scris;
- reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare;
- suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale;
- desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Trimite articolul
XAdică a suflat-o de praf că ne-ați expus doar presupuneri ce i se pot aplica,
Nu e problema ca a batut-o pentru ca nu era inscrisa…
Adevarul e ca multi copii in ziua de azi sunt needucati, obraznici.
Dar vina o poarta parintii, care nu sunt in stare sau nu ii duce capul sa și educe plozii.
-
Părinții au lacune mari în ceea ce privește educația personală.
Și dumneata le ceri să-și educe copiii ?Într-adevăr, majoritatea copiilor din școli / licee sunt nesimțiți, obraznici, fără obligații, doar cu drepturi. Pe lângă asta, legislația e tot mai slabă și e doar în favoarea elevilor (în sens negativ), iar ei profită la maxim.
E greu si sa fii educatoare. Si putina bataie zice si proverbul “bataia e rupta din rai”. Acuma nu se poate impaca si legea europeana peste care intra foarte agresiv lobby ul de lgbtqtia+ si metodele traditionale. Eu zic suntem Romani in Romania, respectam traditiile, asa am crescut si noi parintii acu 40 ani si am ajuns oameni responsabili familisti si muncitori cu respect fata de toti!
Pai daca nu avea urme insemna ca a fost batuta? Eu cand eram nic si mai eram “altoit” purtam urmele cateva zile. Din faptul ca a fost necesara cercetarea daca chiar a fost batuta si nu a gasit urme, trag concluzia ca fetita a fost doar mustrata si nu batuta. Iar din faptul ca educatoarea a primit copilul fara forme legale si a fost reclamata pentru niste abuzuri nedovedite arata inca o data caracterul unor oameni. Lsa ca de acum poate sa-si plateasca bona. Cine crede chestia cu “obisnuitul” la gradinita? In alta ordine de idei voi stiti ce salar are o directoare de gradinita? Ati fi uimiti cat de mult ia pe luna. Si la banii astia as avea pretentia sa verifice si sa ia masuri daca subalternii comit abuzuri, nu sa reclame parintii.
Ha, indivizii cred ca e ok sa bati copii altora. Ha!!! Ce powertrip au si comunistoizii! Ha!!!
Deci ati dus un copil needucat la gradinita, inainte de vreme, sa ii deranjeze pe toti ceilalti? Si acum mai si comentati? Super mamica, nu am ce zice…