Concret, infractorii îi țintesc pe cei care încarcă anunțuri de vânzare pe platforma OLX. Aceștia contactează vânzătorul prin aplicația WhatsApp și pretind că ar fi interesați să cumpere produsul din anunț. Ba chiar poartă și o scurtă negociere, apoi comunică vânzătorului că au plătit prețul în avans folosind un sistem de plată online fictiv, care ar fi pus la dispoziție de platforma de anunțuri.
„Infractorul îi trimite vânzătorului diverse link-uri (exemplu: https://olx.3ds-payment.online, www.olx-ro-payment.site/payment, http://olx.ro-livrare.mobi), cerându-i acestuia să le acceseze pentru a intra în posesia banilor.În momentul în care vânzătorul accesează link-urile comunicate pentru a obține banii pe produs, de fapt este condus într-o fereastră de plată, unde îi sunt solicitate datele cardului bancar și astfel, în loc să primească banii, îi plătește sau face un transfer către contul bancar dorit de către „cumpărător”. Prin comunicarea datelor cardului bancar în acest mod, există riscul ca așa-zisul cumpărător să poată utiliza ulterior sumele de bani aferente acestor carduri, astfel că este indicat ca persoanele vătămate să contacteze unitatea bancară emitentă a cardului bancar și să solicite blocarea acestuia, sesizând ulterior organele de poliție competente”, anunță reprezentanții IPJ Timiș.
Aceștia mai susțin că infractorii își actualizează permanent modurile de operare, așa că oamenii trebuie să fie atenți pentru a nu deveni victime în prag de sărbători.
Trimite articolul
XAUTORITATEA POATE SA LE BLOCHEZE SITURILE ASA CUM AU BLOCAT SI ALTE SITURI CU CARACTER EXTREM.
-
Nota 4, stau jos. Asta pentru că habar nu ai ce vorbești și la ce se poate aplica metoda și la ce nu, doctor ca Pontake ce ești.
De fapt, nota 1 pentru că în plus susții pe aici rușii, pesedacii și hauriții.
Tare..!
Chiar am patit.o.. Ma abordeaza o tipa pe olx.. zic ca nu prea vreau sa trimit in tara..dupa un timp imi trimite un link.. cu o suma de doua ori mai mare.. Cica..plateste transportul.. fiind obosit intru..si dau accept.. introduc datele..dupa care dau ok.. si trebuia sa primesc un mesaj pe telefon.. cu ceva coduri..nu il primesc..dar banca ma anunta.. ca pentru a plati.. Eu sa platesc in Rubii nu stiu ce suma sa introduc parola.. Desigur ca imi dau seama..si nu o introduc..
Dimineata o abordez pe tipa.. ca linkul care mi l.a dat ma duce undeva unde Eu trebuie sa platesc.. si dupa un timp, ma intreaba.. ce alta metoda vreau.. in conditiile in care ii spusese.m cam ce metoda vreau..inainte ca ea sa incerce sa.mi “plateasca de doua ori suma”
Maine sun la banca..asta eraacum vreo 10 zile.. teoretic inca au datele cardului..
-
Teoretic trebuia sa anulezi cardul in secunda 2.
-
Amice, esti cat se poate de idiot. Pacat de odrasla ta, mai esti si “parinte”
Foarte frumos din partea politiei sa ne avertizeze, dar ar putea chiar mai bine sa blocheze site-urile respective, sa identifice utilizatorii si sa ii prinda. Apropo, mai stie cineve ce s-a intamplat cu politistul de frontiera care in timpul liber umbla prin blocuri si incerca sa intre in apartamentele oamenilor?
-
1. Nu sunt domenii cu “.ro” la capăt, sa le poată bloca autoritatea de la noi.
2. Chiar daca ar bloca, ești conștient că indivizii care fac asta se ocupă cu furat carduri și făcut site-uri înșelătoare (de phishing). Adică un site blocat nu înseamnă pentru ei decât că peste 5 minute vor lua datele de la unul dintre cardurile furate și își vor cumpăra cu el un nou domeniu care să semene, și vor pune codul pentru pagina înșelătoare acolo.-
ba, scuza-ma in ziua de azi nu pot sa cred ca acesti infractori nu pot fi prinsi daca se vrea. De aia avem politie si multe servicii secrete care sunt foarte bine finantate. orice utilizator de pe internet are un IP. mai mult, banii aia trec printr-un circuit si ajung undeva, sunt folositi pentru a plati sau cumpara ceva. chiar daca se folosesc conturi false, in cel mai rau caz urmaresti unde sunt livrate bunurile, adica sunt atatea mijloace ca orice faci pe internet poate fi verificat si urmarit, trebuie doar sa se vrea si sper ca se face ceva si actiunea nu se limiteaza la a avertiza populatia.
-
Of, tu pleci de la premisa că infractorul este: unul singur, român, utilizator obișnuit, interesat să își comande ceva prin curier.
Cel mai probabil este ca maxim una sau două din chestiile astea să fie adevărate.
Hai sa îți dau primele trei exemple fictive care îmi vin mie acum in minte, pe loc (și în mod sigur borfașii sunt mai ingenioși) :
1. Îți introduci cardul pe site-ul fals, site pus de un tip din Transnistria (teritoriu Moldovenesc aflat sub ocupația trupelor rusești). Cine crezi că îl percheziționează pe ăla? Prietenul tavarăș Dodon?
2. Un român din alt județ, conectat la un proxy rusesc sau chinezesc își vede de “treabă” super anonimizat (că ziceai de IP), te convinge să îți dai datele cardului tău, iar cu ele încarcă liniștit conturi de Netflix sau cumpără vouchere de Steam și le vinde pe Ali (magazinul chinezesc) către fraierii care chiar cred că de acolo își pot lua nelimitat Netflix pe 6 luni cu 3 dolari sau alte aberații din astea care sar in ochi și aprind un beculeț pentru orice om normal. Singurul care își dă datele (cel puțin emailul și IP-ul) este cel care își cumpără Netflix de acolo. Borfașul scapă.
3. Oricine din țară, parte a unui grup internațional, nici nu ii trebuie proxy, își face un site fals cu domeniu și server în Rusia, Papua Noua Guinee, orice stat sau insulă îndepărtată unde știe că nu există lege care obligă furnizorii de servicii sa țină evidența, și nu există acorduri de poliție, justiție, extrădare, etc. și cu site-ul ăla fals face doua lucruri: obține cardul tău, și îl afișează pentru cei care știu parola de vizualizat. Apoi intră pe fir alt borfaș, dintr-un stat sudamerican, precum Mexic. Ăla se conectează dintr-un loc unde cartelul face legea și poliția nu se bagă nici când e război între ei, îți dai seama că nimeni nu o sa meargă peste el sa vadă de unde știe el datele cardului tău. El clonează cardul tău să îl bage în bancomat, sau folosește datele pentru cumpărături online, iar dacă banca ta nu se prinde sau nu îi pasă, tu începi să ai pe extras tranzacții în Pesos.Precis sunt mult mai multe scenarii in care pot uni sa folosească un card furat. Soluția este: anihilat grupările locale pe cât posibil și educația populației.
-
-
Desigur ca nu trebuie sa dai datele cardului ca sa primesti bani. Trebuie sa dai numarul contului , banca, eventual codul SWIFT. Atat. Cu datele de pe card nici nu poate sa-ti bage bani, doar sa scoata. Cu numarul contului nu poate sa-ti scoata, doar sa-ti bage.