În situația în care șoferul refuză testarea cu aparatele Drugtest și Alcooltest, dar este de acord cu recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenței substanțelor psihoactive, polițistul rutier dispune măsura cu caracter administrativ a retragerii permisului de conducere pentru o perioadă de 72 de ore.
„Această măsură are un caracter preventiv, de a preveni acele situații în care respectivul conducător auto care refuză testarea cu aparatul alcooltest constituie cu adevărat un pericol la adresa siguranței rutiere pentru că se află sub influența unor astfel de substanțe sau alcoolului. În 72 de ore, Institutul de Medicină Legală trebuie să ne pună la dispoziție rezultatul analizei toxicologice a probelor biologice.
Dacă nu este în măsură să facă acest lucru, în cele 72 de ore, Serviciul Rutier de îndată după expirarea acestui termen, restituie permisul de conducere respectivului conducător auto, fie la o adresă de corespondență prin poștă sau prin servicii de curierat pe care el în prealabil a comunicat-o fie prin ridicarea de la serviciul rutier al județului de pe raza căruia a fost depistat sau la un alt serviciu rutier din țară sau la o altă poliție municipală sau orășenească.
Acesta este bineînțeles înștiințat că are obligația de a preda de îndată permisul de conducere și că nu mai are drept de a conduce în momentul în care vine rezultatul acestei analize toxicologice”, a explicat, miercuri, subcomisarul Ionuț Lazăr, șeful Biroului Drumuri Naționale din cadrul Serviciului Rutier Timiș.
Potrivit acestuia, o altă situație reglementată de noua legislație este cea în care conducătorul auto nu refuză testarea cu aparatul Drugtest, se supune acestei testări, rezultatul este pozitiv, este condus obligatoriu la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice și aici legiuitorul a stabilit un termen de maximum 72 de ore în care trebuie să i se clarifice situația juridică.
Astfel, polițiștii de la Rutieră fie îi restituie permisul de conducere reținut pentru faptul că a sosit buletinul de analiză toxicologică ce relevă absența substanțelor interzise în organism, fie Medicina Legală nu a fost în măsură să pună la dispoziția Serviciului Rutier acest buletin în cele 72 de ore, iar polițiștii, la expirarea acestui termen, restituie permisul de conducere în modalitățile descrise anterior.
Șoferul are obligația de a preda permisul de conducere în momentul în care este înștiințat că a sosit rezultatul respectiv, iar acesta este pozitiv pentru una sau mai multe dintre substanțele cu efecte psihoactive.
„De la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, Ordonanța de Urgență a Guvernului 84 din 29 iunie 2024, la refuz de aparat alcooltest avem o situație. Un conducător auto din 29 iunie până în prezent (n.r. – 24 iulie), a refuzat testarea cu aparatul alcooltest. Rezultatul probelor a fost pozitiv pentru alcool, cu o concentrație destul de mare. Mai avem o situație în care un conducător auto a refuzat testarea cu aparatul Drugtest, rezultatul de la Medicină Legală a fost negativ pentru substanțe psihoactive și i-am restituit permisul respectivului conducător auto de îndată ce am primit buletinul de analize toxicologice.
Avem și alte 11 cazuri în care conducătorii auto s-au supus testării cu aparatul Drugtest, iar pentru acestea, în șase dintre situații, rezultatul de la Institutul de Medicină Legală a venit pozitiv și a relevat prezența substanțelor psihoactive în organism și s-au întocmit dosare penale în acest sens. Iar în alte cinci situații, rezultatul probei biologice a fost negativ și de îndată am procedat la restituirea permisului de conducere.
În toate aceste 13 situații pe care le-am descris, Institutul de Medicină legală ne-a pus la dispozitie rezultatele în termenul de 72 de ore, iar în unele situații, chiar în maximum 48 de ore”, a declarat, miercuri, subcomisarul Ionuț Lazăr, șeful Biroului Drumuri Naționale din cadrul Serviciului Rutier Timiș.
Trimite articolul
Xdeci practic politistul cu fecale in craniu are dreptul sa strice saptamana oricui are chef dupa cum i se ridica lui bastonul, da?
-
probleme? mergi pe trotineta.
Cine cuantifica si cine plateste daunele cauzate de suspendarea in baza unui rezultat fals pozitiv a dreptului de a conduce autovehicule timp de 72 de ore?
-
Nimeni.
-
Deci aia care au iesit negativ dar au ramas fara carnet timp de 3 zile prezentau semne de intoxicare? Sau de ce i-au testat? Pentru ca poliția romana e coruptă și proastă si nu ii pasa daca strică viața unui om? Aveam impresia ca ciolacu a zis ca numai aia cu antecedente si care par sub influența o sa fie testați. Dar bineînțeles ca nu e adevarat – cazul de față. Deci.. o mizerie de țară e Romania. Si vor sa continuăm sa ii susținem pentru “stabilitate”? Nu mulțumesc. Mai bine votez cu rusii aia macar stiu ca vor sa imi faca rau si o si zic pe față.
-
-
eh na, mai vrei si drepturi, nu ti s-a demonstrat in plandemie ca nu prea ai, ca statul face ce vrea el?
“Avem și alte 11 cazuri în care conducătorii auto s-au supus testării cu aparatul Drugtest, iar pentru acestea, în șase dintre situații, rezultatul de la Institutul de Medicină Legală a venit pozitiv și a relevat prezența substanțelor psihoactive în organism și s-au întocmit dosare penale în acest sens. Iar în alte cinci situații, rezultatul probei biologice a fost negativ și de îndată am procedat la restituirea permisului de conducere.”
suspectat = vinovat, la decizia unui aparat “jmeker”
capete patrate care au facut mizeria asta de OUG… dupa cum au “gandit-o” pare facuta de useristi, dar ce sa vezi, nu. cu juristi precum catalin predoiu(ochiu’ si timpanu’) si alina gorghiu(absolventa de dimitrie cantemir) intr-un guvern condus de juristul ciolacu(absolvent de universitatea ecologica), ce ordonanta putea sa iasa?
drogati asimptomatici exista? s-ar potrivi introducerea acestei sintagme data fiind ordonanta. sau “72 de ore in carantina obligatorie intr-un spital de drogidependenti”, daca se suie la volan si cu permisul retinut!? ce ne facem!?
capete patrate.
si eu ca stau 72 de ore cu permisul suspendat cum sunt despagubit? ar trebui data politia in judecata si primita recompensa pentru daunele aduse. nu imi risc permisul cu aparatele lor ieftine din china
-
Degeaba ai dreptate, legea le da dreptul.
-
Oare n-ar merge sa dai in judecata producatorul pentru daune?
Această OU 84 din 29 iunie 2024 este o făcătură ordinară care îi pune pe toți șoferii la cheremul polițistului. Dacă plițistului i se pare că te-ai uitat urât la el invocă imediat OU 84 si te lasă 72-100 de ore, adică 3-4 zile pieton sau chiar șomer. Și nici nu ai vreo posibilitate să te aperi fiindcă dacă refuzi testarea cu aparatul Drugtest te duce la recoltare de sânge și oricum rămâi 3-4 zile pe tușă fără permis. Din câte se vede în articol rata de eroare a aparatului Drugtest este de peste 45%. Am spus 3-4 zile fiindcă după cele 72 de ore mai este necesar să umbli pedestru pe la poliție să-ți recuperezi permisul. Totală bătaie de joc. Acest GUVERN merită votat la alegeri.
-
Pai pe pensionari ii doare fix undeva de legea asta, tot cu psd voteaza.
Dormiți pe voi cu acțiuni din ani in paste in timp ce pe TOATE BULEVARDELE GONESC motocicliștii derbedei in voie😡 la fel și cei cu mașini tunate ilegal de îi auzi de la kilometri distanță, doar voi poliția NU😡 ca stați pe Netflix cu căștile in urechi
DEMISIAAAA