Pompierii timișeni spun că, în perioada similară a lui 2019, au intervenit la 1.614 incendii, dintre care 465 s-au manifestat la gospodării. Focul a provocat pagube de peste 17 milioane de lei, iar 17 persoane au fost rănite și șapte au decedat.
„Începutul sezonului rece aduce cu el o creștere semnificativă a incendiilor produse la gospodăriile populației.
În ciuda campaniilor de informare demarate anual, în colaborare cu autoritățile publice locale, numărul incendiilor la gospodării în sezonul rece continuă să crească producând pagube materiale, iar în cazuri mai grave, ducând la pierderi de vieți omenești”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Mai bine de jumătate dintre incendiile din gospodării înregistrate în aceeași perioadă din 2019 s-au produs din cauza instalațiilor electrice defecte sau exploatate necorespunzotor.
Pe a doua poziție s-au clasat incendiile provocate de coșurile de fum defecte sau necurățate, iarna trecută înregistrându-se 110 astfel de incendii.
Nu în ultimul rând, a treia cauză de pompieri în timpul intervențiilor a fost fumatul în locuri neprotejate. Numai în iarna lui 2019 au fost înregistrate 79 de astfel de intervenții.
Astfel, cei de la ISU Banat vin cu următoarele recomandări:
Recomandări privind exploatarea instalațiilor electrice:
- Nu folosiți instalaţii și/sau aparate electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
- Nu suprasolicitați reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.
- Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea.
- Este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
- Nu efectuați lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice cu personal necalificat şi neautorizat.
Recomandări privind folosirea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
- Se va evita încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului.
- Coşurile se vor prelungi deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm.
- Se va realiza curăţirea anuală a coşurilor de evacuare a fumului, de către personal specializat în domeniu.
Recomandări pentru prevenirea incendiilor cauzate de fumat:
- Nu fuma în pat sau când ești obosit ori ai luat medicamente.
- Când fumezi, trebuie să ai lângă tine o scrumieră.
- Nu lăsa ţigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umple cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de le arunca.
„Pentru prevenirea incendiilor la locuințe, respectați recomandările autorităților și asigurați un climat sigur pentru întreaga familie. Rețineți: este mult mai ușor să previi un incendiu, decât să-l stingi!”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Trimite articolul
Xspuneti asta asistatilor social, bugetarii care lucreaza ca medici in spitalele romanesti.
-
Lasă, bine că a dat Robu banii pe secții de mari arsi și chirurgie reparatorie, nu cum ar face un primar iresponsabil pe studii de prefezabilitate si fezabilitate, pe panselute, semafoare la apropiați ai partidului și să supraaglomereze structurile publice cu funcționari care se epuizează de la stat 6 ore pe Facebook pe zi! Aaaa stai, upsi:(((
,
Destul de clar?