Procurorii DIICOT povestesc că, din 2022 și până acum, în Timiș și Arad, mai multe persoane au constituit o rețea infracțională care desfășura operațiuni financiare în mod fraudulos. Practic, membrii grupării au obținut datele de identificare ale mai multor conturi de la bănci din Spania și le-au înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe telefoane mobile.
Mai mult, pentru a îngreuna o posibilă anchetă, au generat apoi carduri virtuale emise prin intermediul unei alte aplicații pentru plăți online. Cardurile erau emise de furnizori de servicii financiare din Statele Unite ale Americii și au fost folosite pentru achiziționarea de telefoane mobile, laptopuri și alte produse electronice. Valoarea totală a bunurilor cumpărate în acest mod se apropie de 100.000 euro.
„În vederea realizării scopului grupului infracțional, membrii acestuia au obținut în mod fraudulos datele de identificare ale unor instrumente de plată electronică emise de instituții financiar-bancare din Spania, pe care le-au înregistrat într-o aplicație de plată instalată pe dispozitive mobile. Aceștia s-au deplasat ulterior la comercianții unor rețele de retail din domeniul electronicelor și electrocasnicelor, de pe raza municipiilor Oradea, Arad, Timișoara și Deva, de unde, utilizând aplicația de plată, au achiziționat, în perioada septembrie-octombrie 2022, diferite bunuri (telefoane mobile de ultimă generație, laptopuri performante și alte produse electronice) în valoare totală de 493.018,49 lei.
De asemenea, în vederea împiedicării descoperirii activității infracționale, membrii grupului au generat, prin intermediul unei aplicații dedicate plăților online, carduri virtuale emise de furnizori de servicii financiare din Statele Unite ale Americii, carduri care au fost folosite la cumpărarea bunurilor menționate anterior”, transmit procurorii DIICOT.
Miercuri, polițiștii de la crimă organizată au descins în 9 locații din Timiș și Arad. De acolo au ridicat 17 telefoane mobile, 7 laptopuri, o tabletă, un hard-disk, 4 unități flash, 21 cartele SIM, carduri bancare, 10.900 de euro, 2.500 de lei, două documente de identitate posibil false și 92 de grame pulbere cristalizată.
La finalul perchezițiilor, șase persoane au fost duse la audieri. Cinci dintre acestea au fost reținute pentru 24 de ore, iar ulterior, joi, trei au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Celelalte două au fost plasate sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.
Toate cele cinci persoane sunt cercetate acum penal pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!