Cei doi soți, asistenți maternali la DGASPC Timiș, alături de fiica lor de 32 de ani, sunt cercetați penal pentru trafic de minori în formă agravantă. Oamenii legii au descins, miercuri, în trei locații din județ și urmează să-i ducă pe suspecți la audieri.
Polițiștii spun că îi cercetează pe cei trei pentru trafic de minori în formă agravantă și că, între 2020 și 2022, aceștia au exploatat prin muncă forțată patru băieți pe care îi forțau să muncească la ferma deținută de familie.
Pe parcursul celor doi ani, asistenții maternali nu i-ar fi îngrijit corespunzător pe copiii pe care îi aveau în plasament. Mai mult, dacă copiii refuzau să îndeplinească sarcinile primite erau agresați fizic.
„În cauză s-a reținut că, în perioada 2020 – 2022, două persoane, soț și soție, în calitate de asistenți maternali, împreună cu fiica lor, ar fi exploatat, prin supunerea la executarea unei munci sau îndeplinirea de servicii în mod forțat, patru persoane vătămate minore, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, care se aflau în plasament la aceștia.
Pe parcursul celor doi ani de zile, asistenții maternali nu ar fi acordat îngrijirea, ocrotirea, educarea și întreținerea necesară persoanelor vătămate minore, care ar fi fost obligate să presteze zilnic activități fizice solicitante în cadrul exploatației agricole deținute de persoanele bănuite.
În măsura în care persoanele vătămate minore refuzau să mai îndeplinească activitățile dispuse, acestea ar fi fost agresate fizic de către cei care îi exploatau”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
Cei patru băieți au fost luați din grija familiei după ce abuzurile au ajuns la urechile autorităților, în aprilie. Au fost duși la centrele de plasament din Lugoj și Găvojdia, iar cei doi soți au fost dați afară din cadrul DGASPC Timiș.
Trimite articolul
XPraf in ochi…
Se stie ca majoritatatea copiilor care merg in ingrijire la sate asta fac, munca de zi cu zi, munci agricole, etc.
Controale nu se fac, doar in cazul in care familiile care ii iau in ingrijire acesti copii deranjeaza dintr-un motiv sau altul vreun vecin sau consatean si atunci asta e asul din maneca, razbunare pe romaneste.
Din pacate, doar copiii sunt victimele.
-
Ai dreptate nu se fac controale . Asistenții sociali care ar trebui să facă aceste controale stau ascunși în birouri. Până când acești asistenți sociali nu sunt și ei trași la răspundere pentru că nu au monitorizat acesti asistenți maternali nu se va întâmpla nimic.
Ion adevar scrie. Sa munceasca, doar nu sunt hraniti si ingrijiti doar din ajutorul social si nu au fost trimisi in tabara de odihna. Eu sapam gradina la varsta de opt ani, alaturi de parinti si nu mi-a stricat.
-
Corect nu au fost trimiși în tabăra de odihna dar, nu au fost trimiși să fie exploatați. Acești copii provin din familii dezorganizate. Asistenții maternali sunt platiti pentru asta. Pe langa salariu aceștia primesc și pentru fiecare copil o indemnizație iar pe langa aceasta primesc și alocația copilului. Copii ăștia sunt trimiși în plasament la o familie care teoretic trebuie să-i ocrotească nu să-i abuzeze. Eu nu cred că ai fost obligat să muncești . Iar dacă nu munceai nu cred că erai bătut.
-
Exact!
Acesti copii provin din familii dezorganizate pe care , din pacate, unii nu-si cunosc niciodata parintii. Este diferenta in a-i invata indeletnicirile vietii, chiar ce inseamna munca, dar asta inseamna integrare ci NU exploatare, cum bine ai mentionat!
De acord si cu ce scrie Cristian mai jos, pentru asemenea cazuri trebuie sa platim si ei sunt cu adevarat beneficiarii ajutoarelor sociale, pana la 18 ani.
-
-
Ba exact asta ar trebui sa se intample sa fie hraniti si ingrijti din ajutorul social, ca de aia platim noi restul bani frumosi. Daca vor sa aiba copii sclavi sa isi faca singuri.
-
Intre responsabilizare si exploatare este o foarte mare diferenta.
E firesc ca un copil sa fie implicat in treburile casei, adecvate varstei si capacitatii sale, ca o componenta a educatiei de zi cu zi. Dar conditionarea hranirii si educatiei de prestarea unor munci sau mai rau, servicii (ca si de-astea s-au mai intamplat), ba mai mult, bataia sunt innaceptabile.
Asistentii maternali sunt platiti pentru munca lor, este un serviciu ca oricare altul. Nu te obliga nimeni sa-l faci daca nu-ti place, nu esti in stare sau consideri ca nu castigi destul. Dar pentru banii aceia n-ai dreptul sa batjocoresti niste copii deja loviti de soarta.
Cât de sinistru si revoltător poate fi atunci când constați ca niște salariați care au calitatea de asistent maternal profesionist (AMP), plătiți pentru a oferi condiții de siguranța și protecție fata de niște copii care fără voia lor se afla intr-o situație de dificultate și de ocrotire alternativa, sunt exploatați prin munca.
Rușine celor care se fac vinovați de aceasta situație!
Unii se pare ca nu au conștiința responsabilității efectelor pe termen extins asupra propriilor fapte.
Regretabil și apăsător.