Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, se întâlnește la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu cu militarii trimiși de Franța în România.
Florence Parly, a anunțat încă de joi că se va deplasa în țara noastră: „Voi merge duminică în România pentru a-i vedea pe soldații noștri. […] Datorăm asistență și solidaritate unor țări care aparțin Uniunii Europene, care aparțin Alianței Atlantice și care sunt cel mai aproape de acest conflict”.
Pe 1 martie, 235 de militari francezi și mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, au sosit în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, alăturându-se celor 40 de militari deja ajunși în ultimele zile în România, informa Ministerul Apărării Naționale.
„Această vizită are loc în clipe grele și dureroase. În urmă cu patru zile, la 2 martie, aviația noastră a fost greu încercată și a pierdut opt militari în două accidente tragice. Transmit, și cu acest prilej, condoleanțe familiilor celor decedați, alături de profundul meu respect pentru întreaga lor activitate profesională”, a spus Iohannis în deschiderea discursului său.
„Mulțumesc Aliaților noștri pentru că sunteți aici! Poporul român vă este recunoscător! Numai împreună putem asigura securitatea euroatlantică și pacea cetățenilor noștri. Bine ați venit în România!” le-a transmis Iohannis aliaților NATO în mai multe limbi: română, engleză, franceză, germană și italiană.
Toți românii au demonstrat compasiune și solidaritate față de refugiații ucraineni, spune președintele, care le-a mulțumit celor care s-au mobilizat.
„Agresiunea militară declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental și în mod dramatic securitatea europeană, cea transatlantică și cea globală. Comunitatea internațională a răspuns unitar și rapid. Au fost luate măsuri substanțiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei, greu încercate de această agresiune extrem de brutală, în care și-au pierdut viața și au fost răniți și foarte mulți civili. Pe de altă parte, au fost implementate o serie de pachete de sancțiuni foarte dure și extinse la adresa Rusiei și a Belarusului. În contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar – și aici vorbesc atât de autorități, cât și de societatea civilă și mediul privat. Toată lumea a rezonat cu drama de la granițele noastre, am demonstrat compasiune și solidaritate. Am acționat și ne-am organizat, astfel încât să sprijinim afluxul mare de refugiați, să asigurăm protecție și condiții decente”, transmite Iohannis.
La nivelul NATO s-au accelerat măsurile de pregătire a forțelor Aliate și se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic, a explicat președintele României.
„În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă”, a adăugat șeful statului.
În România, NATO a convenit să operaționalizeze un grup de luptă care să fie condus de Franța, similar cum în Polonia și în țările Baltice au fost înființate grupuri de luptă încă de după 2014.
Vă reamintim, cu o zi în urmă, președintele Klaus Iohannis a vizitat tabăra mobilă pentru refugiații ucraineni de la Siret, județul Suceava. A declarat că în România pornim de la scenariul în care războiul dintre Rusia și Ucraina va mai dura, dar nu se va extinde. El a transmis că NATO nu se va implica în acest conflict militar, și nici România nu va fi implicată.
Pe aceeași temă:
VIDEO. Klaus Iohannis: Ne pregătim să ne apărăm, nu să ne implicăm militar în acest conflict
Trimite articolul
X3,5% pentru SMURD!
Bla,bla,bla
Cat traim pe acest pamant , mai avem un lucru sfant, o campie , un sat natal , o clopotnita pe deal, cat avem o tara sfanta, si un nai care mai canta, cat parintii ne mai sunt, mai exista ceva sfant. Cat exista ceva sfant, vom trai pe acest pamant. Cat e pace pe pamant, mai avem un lucru sfant.
Ma voi bate pentru fiecare centimetru patrat de pamant sfant , pamantul nostru, in care zace sangele stramosilor nostri, de la dacii drepti si intelepti pana la cei care au ales acest pamant sa locuiasca in armonie si pace. Daca cineva va indrazni sa ne fure pacea si pamanturile, cu orice este pe ele, vor avea zile negre. Suntem toti de un neam, cei care vorbim aceeasi limba, si avem o datorie sfanta de indeplinit. Faceti-va datoria sacra, pe care o avem cu totii, si veti fi intodeauna fericiti, si in viata asta si dincolo de ea.
-
Deci, mai, Cacalancea, io mi’o fac da’ nici neam cu tine nu’s, nici din daci nu ne tragem.