Incidentul s-a produs vineri, în jurul orei 13:30, la Tomnatic, județul Timiș. Cei patru muncitori lucrau la o instalație de climatizare, iar la un moment dat plafonul halei în care se aflau a cedat și au căzut de la o înălțime de aproximativ 6 metri.
La fața locului au fost trimiși pompierii din Sânnicolau Mare, mai multe echipaje de ambulanță, dar și elicopterul SMURD.
„În urma apelului primit pe SNUAU 112 din data de 17.02.2023, ora 13:37, am fost solicitați să intervenim în urma căderii de la înălțime a 4 persoane, în comuna Tomnatic.
La locul evenimentului s-au deplasat de urgență pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o ambulanță SMURD.
În sprijin au fost trimise 2 ambulanțe SAJ, dintre care, una cu medic, și elicopterul SMURD Arad.
La locul intervenției au fost identificate 4 persoane conștiente și cooperante, cu politraumatisme și fracturi prin cădere de pe un planșeu, de la o înălțime de aproximativ 6 m.
O victimă, în vârstă de aproximativ 28 ani, a fost transportată cu elicopterul SMURD către Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Alte trei persoane au fost transportate cu ambulanțele SAJ și SMURD la Spitalul Județean și Spitalul Municipal din Timișoara.
Polițiștii timișeni s-au deplasat și ei la fața locului pentru verificări.
„Polițiștii orașului Sannicolau Mare au fost sesizați cu privire la faptul că în localitatea Tomnatic, 4 bărbați în vârstă de 27, 35, 44 și 52 de ani, au căzut de pe un planșeu de la o înălțime de 6 metri, în timp ce efectuau lucrări la instalația de răcire a unei hale. Cei 4 bărbați au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
Polițiștii au deschis, conform procedurilor, un dosar penal pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. Fac acum verificări pentru a vedea din ce cauză s-a produs incidentul.
Foto: ISU Banat
Ileana Mogoșanu, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, a declarat pentru Tion că starea persoanelor rănite este relativ bună. Cei de la ITM Timiș vor demara procedura cercetării incidentului. Accidentul de muncă s-a produs la Centrul de legume-fructe pe care o firmă contractată de Consiliul Județean Timiș îl construiește în comuna Tomnatic.
„Persoanele rănite sunt la spital, starea lor este relativ bună. Noi vom demara procedura cercetării evenimentului”, a spus pentru Tion directorul adjunct al ITM Timiș.
UPDATE. CJT: Lucrarea nu a fost recepționată, constructorul răspunde de organizarea de pe șantier
Administrația județeană reacționat în legătură cu incidentul de la centrul de legume și fructe. Acesta reprezintă o investiție de 4,9 milioane de euro, bani din bugetul CJT. Lucrarea nu a fost recepționată, astfel organizarea de șantier făcând parte din răspunderea constructorului.
„Ne exprimăm regretul pentru accidentul de muncă de la Tomnatic și sperăm ca persoanele implicate să se recupereze cât mai repede. Lucrarea de la Tomnatic se află în derulare, nu a fost recepționată, astfel că, organizarea de șantier este în răspunderea constructorului. Avem încredere că, în urma anchetei care se va desfășura, vor fi stabilite cu exactitate condițiile accidentului”, au transmis reprezentanții CJT.
Vă reamintim că lucrările la viitorul centru de legume și fructe de la Tomnatic sunt finalizate în proporție de 85%, în avans considerabil față de termenii contractuali, transmit cei de la Consiliul Județean Timiș (CJT). Potrivit contractului, constructorul are ca termen de predare a obiectivului luna noiembrie 2023. Despre realizarea acestui centru de legume și fructe se vorbește de câțiva ani și chiar a fost motiv de lupte politice în ședințele de plen ale Consiliului Județean Timiș, în special din cauza locației. După o așteptare lungă, reprezentanții județeni au anunțat în primăvara anului 2022 începerea efectivă a lucrărilor de execuție.
Pe aceeași temă:
FOTO. Lucrările la centrul de legume și fructe de la Tomnatic sunt în avans
Trimite articolul
XHala asta e cumva centrul de legume fructe cu care se lauda cjt?
Mai în gluma mai în serios, a fost doar de 5,2 sau ceva de genul, la un 8 pica juma din costrucții. As verifica la “sânge” tot ce a construit firma care a făcut hala respectiva.
-
popescule bati campii muncitorii nu au cazut datorita unui cutremur. A cedat plafonul halei din cu totul alte cauze decat cele provocate de un seism
O fi centrul de legume?
asta este centrul de legume si fructe care era anuntat ca se deschide mai repede de termenul de finalizare…
-
Pai prima oara s-a deschis acoperisul.
Era de asteptat sa se intample ceva la viitorul Centru de Legume-Fructe, primul centru construit de statul roman pentru legumicultorii din zona, dupa ’89. Se face lucru prost cu bani multi sifonati. Se saboteaza economia romaneasca, ca si in cazul “Unirea”.
Dar plimbarea cu elicopterul cine o plateste ? sa cazi asa in cascadorie de la 6 m este mare scofala hai sa fim seriosi mare brinza.
Era nevoie de ditamai elicopterul ??????
-
Dacă nu cunoasteti nu vorbiți!
Era nevoie de elicopter pt ca unul dintre ei avea gâtul tăiat și pierduse deja mult sânge!
Cred ca v-ar fi cedat cu drag plimbarea in elicopter!
doar in urma acestor accidente de munca iese la lumina modul in care se lucreaza, jumatate dintre muncitori nu detin contracte lucrand la negru, nimeni foloseste echipamente de protactie, dirigintele de santier este doar pe hartie fiind un politruc care semneaza acte ca primarul! Cei de la Inspectoratul de munca vor sanctiona muncitorii ca sa nu supere mahării din CJT
meseriasii din CJT prin vocea purtatorului de cuvant bat campii ”vor fi stabilite cu exactitate condițiile accidentului”, Nu conditiile ci cauzele accidentelui trebuie analizate. La lucrari situate la peste 2 m inaltime muncitorii trebuie sa se asigure impotriva caderii. Probabil patronul a facut economie la echiparea oamenilor cu centuri de siguranta. Cat despre ITM vax niste politruci analfabeti care stau in birouri si merg in control doar ca bifeze o actiune pe hartie . Tot ce se contruieste in oras si in judet este cu incalcarea flagranta a tuturor normelor de siguranta
-
meseriasii din cjt bat campii doar folosind un limbaj de lemn, insa au dreptate chiar fara sa stie.
Iti recomand cartea “An Introduction to System Safety Engineering”
scrisa de Nancy Leveson, si poate vei intelege de ce “conditiile” si nu “cauzele” este corect. Prezinta cazuri concrete de accidente de tot felul din toata lumea.
Le-as recomanda-o si politicienilor(politrucilor?) de la noi, sa adreseze corect la nivel de sistem(societate) “incalcarea flagranta a tuturor normelor de ce vrei tu” insa…#idiocracy🤪