În 19 august, Grecia a cerut din nou asistență internațională pentru a lupta cu incendiile de pădure și vegetație. La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost constituit un modul de intervenție cu pompieri și autospeciale din mai multe județe, inclusiv din Timiș. La apel au răspuns voluntar 142 de pompieri români, printre care și cinci din Timiș. Cei cinci au plecat la intervenție, în 21 august, cu un autocamion și cu un autoturism folosit la coordonare în teren. Unul dintre pompierii timișeni, locotenent colonelul Cătălin Păcală, a fost locțiitorul comandantului efectivelor românești.
„Ajunși în Grecia, am participat la stingerea incendiilor, sub coordonarea directă a autorităților elene, și am colaborat inclusiv cu colegii polonezi care se aflau și ei pe teritoriul elen. Au fost misiuni zilnice, iar în data de 23 august, luni, a fost cea mai grea zi pentru noi, după cum și dumneavoastră ați văzut. A fost un incendiu foarte puternic, în zona localității Vilia, s-a extins foarte, foarte repede și a cuprins întreaga localitate. Pentru noi, cel puțin toți colegii români care am participat la acea intervenție, a fost ceva unic. Nu ne-am mai întâlnit cu incendii de pădure de o asemenea amploare. Față de incendiile la care am participat în România are o anumită particularitate și anume repeziciunea cu care se extinde acest incendiu. Toată populația din acea localitate a fost evacuată de autoritățile elene, iar împreună cu pompierii polonezi, colegii din cadrul IGSU și pompierii eleni am intervenit cu peste 70 de autospeciale pentru limitarea pagubelor din acea localitate. Cu toate acestea, au fost în jur de nouă case care au fost incendiate, dar putem să ne mândrim că nu a fost nicio victimă din rândul populației și nici din cadrul unităților de pompieri profesioniste din cadrul celor trei țări”, a povestit locotenent colonelul Cătălin Păcală.
Pompierii români au fost coordonați de autoritățile elene printr-un ofițer de legătură care le-a fost alături în permanență. Incendiile la care au intervenit, spun salvatorii, se manifestau în mod diferit față de cele cu care erau obișnuiți.
„Pot să vă zic că am fost în mijlocul focarelor și atât de rapidă propagare și incendii, flăcări, la care am participat în această misiune, chiar sunt de neuitat și n-am vazut până la această misiune”, spune plutonierul adjutant Alexandru Cârstea.
La întoarcerea în țară, luni, toți cei 142 pompieri români au fost avansați în grad. De asemenea, ei au primit Emblema de onoare pentru intervenția internațională.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAstia sunt adevaratii eroi! Munca grea, fara programare, stres, viata in pericol si totul pe un salariu mizer de 3000 lei. Pompierii ar trebui sa fie in piramida salariala a bugetariilor cu salarii de 3000-4000 euro pe luna!