La finalul audierilor de marți, procurorii DIICOT au reținut 47 de persoane, pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți. În proprietățile lor, polițiștii au găsit 165 migranți care așteptau să treacă ilegal granița. De asemenea, oamenii legii au ridicat 86.300 de euro, 25.630 de lei și 3.005 dolari, 3 pistoale cu bile, o cantitate de substanță vegetală, mai multe telefoane mobile și înscrisuri. Mai mult, anchetatorii au sechestrat și 13 autoturisme în valoare totală de 51.500 de euro.
În total, polițiștii au investigat două grupări infracționale. Una dintre ele activa în județ, iar cealaltă în Timișoara și în împrejurimi.
Sute de migranți adăpostiți în județul Timiș
Traficanții care activau la nivelul județului, povestesc anchetatorii, au format grupul infracțional în cursul anului 2022 și au activat până în ziua în care polițiștii au descins în casele lor. Aveau lideri externi, în Uniunea Europeană, iar membri aflați în țară se ocupau cu adăpostirea migranților în locații din întreg județul. Ulterior, asigurau și transportul acestora spre Europa Centrală și de Vest, pe la granița cu Ungaria.
Au reușit astfel să treacă frontiera o mulțime de migranți până când au fost săltați de poliție. În timpul filajului oamenii legii au interceptat la frontieră 17 transporturi de peste 430 migranți.
Migranții plăteau prin Hawala
Migranții nu le plăteau direct traficanților cu bani sau bunuri ci foloseau un sistem de plăți care există încă din secolul VIII și a fost inventat de comercianții arabi și musulmani de pe drumul mătăsii. Practic, migranții mutau bani cu ajutorul unui broker hawala și plăteau costul transportului și cazării. Îi plăteau și îi transmiteau acestuia o parolă, iar brokerul lua legătura cu omologul lui din orașul de destinație și îi transmitea parola convenită. Atunci când destinatarul final al sumelor vroia să încaseze, trebuia doar să comunice parola pentru a primi banii.
Această metodă de plată le permite celor care o folosesc să evite declararea sumelor de bani și, pentru că nu beneficiază de un cadru legal, se bazează exclusiv pe onoare.
După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, guvernul american a stabilit că brokeri hawala ar fi oferit ajutor pentru organizațiile teroriste. Ba mai mult, Al Qaeda ar fi mutat chiar frecvent bani prin acest sistem neconvențional și nereglementat.
„Migranții ar fi achitat prin sistemul „hawala” sume semnificative de bani, pentru a fi adăpostiți în imobilele administrate de către unii dintre membrii grupării și pentru preluarea în vederea transportării spre vest.
În intervalul octombrie 2022 – februarie 2023, în urma activităţilor de desfăşurate de polițiștii I.G.P.F., la punctul de frontieră P.T.F. Nădlac II au fost interceptate și oprite 17 (şaptesprezece) transporturi ilegale organizate de grupul infracțional, fiind identificaţi peste 430 de migranţi, care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană”, povestesc anchetatorii.
Migranți adăpostiți în Timișoara și duși cu tir-ul peste graniță
Traficanții care activau în Timișoara și împrejurimi au format grupul infracțional organizat în noiembrie 2022. Unii dintre ei se ocupau cu adăpostul și transportul migranților spre locurile de îmbarcare, iar ceilalți, șoferi de tir, îi preluau pentru a-i trece ilegal granița. În numai patru luni, oamenii legii au descoperit 34 de fapte de trafic de migranți. Mai mult, în 10 cazuri polițiștii de frontieră au descoperit peste 200 migranți în tiruri, în punctele de trecere a frontierei.
Ajutor din interiorul DGASPC Timiș
Rețeaua nu se ocupa numai cu transportul adulților, ci și al minorilor. Mai mult, în timpul anchetei, polițiștii au descoperit că unii funcționari din cadrul DGASPC Timiș au ajutat traficanții să preia mai mulți migranți minori care erau neînsoțiți de părinți sau rude atunci când au fost prinși.
„De asemenea, membrii grupului infracțional ar fi dezvoltat legături infracționale cu persoane din cadrul unor instituții ale statului, reușind, cu ajutorul unor funcționari din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, să preia în mod ilegal mai mulți migranți minori, depistați de autorități neînsoțiți de părinți sau alte rude.
În acest scop, membrii grupului infracțional fie au prezentat documente emise de autoritățile din Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecție, fără nicio justificare”, transmit anchetatorii.
Numai în acest caz polițiștii au dus la audieri 12 persoane, dintre care trei au fost reținute pentru 24 de ore, iar două au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile.
Trimite articolul
XȘi nu au dreptate austriecii
-
Nu, ai citit si nu ai priceput nimica : aici se mentioneaza ca s-au depistat si s-a Stopat reteaua de transport dar austriecii mentioneaza ca autoritatile romane nu fac nimic si permit trecerea frontierei de catre migranti.. despre ce vorbim ?
-
astia sunt doar aia care au fost prinsi. restul?
-
Ia vezi ce controale fac românii în vămi,doar ce au mai lansat cei de la Recorder un reportaj despre șpăgi.Coruptie e peste tot ,dar la noi e dusă la rang de virtute.
-
Plin de migranți adăpostiți la vedere în Pensiuni ,nici măcar nu se ascund pentru ca nu I cauta nimeni!
Probabil cașcavalul se împarte cum trebuie!