Miercuri, între orele 09 și 15, polițiștii din Deta împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cei din cadrul Serviciului de Ordine Publică și cu reprezentanti ai ANSVSA, ITM, DSP, ANPC și ISU Banat au efectuat controale. Vizate au fost zece firme din orașul Deta și comunele Pădureni, Jebel, Liebling, Denta și Tormac.
Verificările au scos la iveală mai multe nereguli, cele mai întâlnite neimplementarea măsurilor stabilite prin analiza de risc; desfășurarea activităților comerciale fără a se emite bon fiscal; situația igienico-sanitară necorespunzătoare; alimente păstrate în condiții necorespunzătoare și instalații electrice neconforme.
Astfel, reprezentanții instituțiilor abilitate au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare de 73.000 de lei, fiind retrase 12,8 kg de alimente, iar în cazul unei societăți ANPC a dispus suspendarea temporară a activității. De asemenea, pentru o altă societate ANSVSA a retras autorizația sanitar-veterinară.
În curtea unei societăți comerciale din localitatea Deta, polițiștii au găsit aproximativ 250 de tone de deșeuri constând în material plastic și diferite metale. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „colectarea deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu”. Firma a fost amendată cu 2.000 de lei.
În urma unor verificări făcute la un locuitor din comuna Banloc, polițiștii au descoperit că depozita ilegal 47 de litri de erbicide, pesticide și fungicide din grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri. Întrucât nu a luat măsuri să le elimine, substanțele au fost confiscate de oamenii legii, iar persoana care le deținea s-a ales cu dosar penal.
Totodată, în curtea unei case din comuna Jebel, polițiștii au descoperit aproximativ 40 de tone de deșeuri constând în materiale plastice, unele provenind din industria farmaceutică. A fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „colectarea deșeurilor cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu”.
În urma unor verificări în curtea unei întreprinderi din comuna Ghilad, polițiștii au depistat aproximativ 43 de tone de îngrășământ chimic pe bază de azot, care se afla în spațiu neacoperit și fără a fi ferit de condițiile meteo nefavorabile, în saci deteriorați și așezați direct pe sol.
Azotul a fost indisponibilizat, deținătorul având obligația de a depozita substanța într-un spațiu ce corespunde normelor tehnice incidente din sfera protecției mediului. I-a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produse de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!