Pe lângă pământ, istorie și limbă frumoasă am mai moștenit de la străbunii noștri și obiceiuri mândre. În ajunul acestor sărbători, vom merge cu colindatul și vom primi colindători. Colindele sunt niște texte ceremoniale, care transmit gazdelor urări de sănătate, fericire, rod bogat și împlinirea dorințelor în noul an. Este cea mai răspăndită tradiție la români.
Se colindă și în seara Sfântului Vasile, dar Plugușorul și Uratul îi sunt mai specifice sărbătorii. Tot în ajunul Crăciunului și a Anului Nou, în orice colț al României răsună cântecele ce au refrenuri ca Florile dalbe, Leru-i ler și Ziurel de ziuă.
O altă tradiție veche este și umblatul cu Steaua, un colind care începe în seara Crăciunului și se încheie la Bobotează. Acest obicei amintește acea lumină cerească care a vestit nașterea Domnului nostru și a fost călăuza celor trei magi. Steaua sus răsare sau La nunta ce s-a întîmplat sunt câteva versuri care cântă nașterea mântuitorului. Cu acest prilej se împart covrigi, nuci, mere și colăcei.
În zilele Crăciunului, există și obiceiul ca flăcăii să umble cu capra. Este un joc cu măști care mărește nota de veselie. Personajele strigă, chiuie, bocesc se mișcă caraghios, iar asta oferă un ton grotesc imaginii. La origine, jocul a fost un element de cult, menit să aducă anului care urmează rodnicie, spor de animale și succesul recoltelor. Capra se joacă după fluier și de cele mai multe ori gazdele casei care se urează sunt implicate în această scenă teatrală .
Turca și Brezaia sunt și ele obiciuri de Craciun și Anul Nou. În “Descrierea Moldovei”, Dimitrie Cantemir spunea că “Turca este o joaca iscodită încă din vremurile bătrîne, din pricina ciudei și scîrbei ce o aveau moldovenii împotriva turcilor”. Cu turca sau brezaia umblă băieții începînd de la Ignat si pînă la Crăciun. Numele este purtat de unul dintre tinerii mascați.
“Vicliemul” sau “Irozii” este datina prin care tinerii vorbesc la Crăciun despre nașterea lui Isus Hristos, șiretenia lui Irod, de a afla Pruncul si adesea înfruntarea necredinței.
O fi obicei sau nu, dar s-a obișnuit ca în fiecare an, de Crăciun să se împodobească un brad, să se taie un porc, să se pregatescă o mâncare din carnea lui, să se fiarbă un vin cu scorțișoară, să se aprindă un foc în “vatră” și să se primească musafiri.
Au tot rămas clipe numărate până la Sfintele Sărbători, iar noi vă dezvăluim o rețetă specială de bucate pentru tine și familia ta. Se împarte fiecare lună în atîtea zile, încît provizia să ajungă pe un an. Fiecare zi se prepară separat:
- O parte – muncă şi linişte,
- Două părţi – veselie şi umor,
Se mai adaugă trei linguri de optimism, o lingură de toleranţă şi mult bun simţ. Peste acest “aluat” se toarnă din belşug dragoste. Preparatul gata făcut se îmbogăţeşte cu un bucheţel de atenţie. Se serveşte zilnic cu o ceaşcă de cafea înviorătoare şi cu încredere totală în Dumnezeu!
La mulţi ani !
Citiți principiile noastre de moderare aici!