Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie datorată altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale după debutul mai lent al bolii (începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii.
Gripa se transmite uşor de la om la om datorită condiţiilor favorizante cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi.
Gripa se transmite pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos direct prin tuse sau strănut sau indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă, etc.)
Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată ( 2 – 4 zile de la debutul bolii).
Boala debutează brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu omul bolnav prin următoarele simptome : febră 39 – 40 grade Celsius, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune), congestionarea faringelui (roşu în gât), răguşală până la afonie (pierderea vocii), tuse frecventă, uscată, obositoare, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greţuri, vărsături.
Formele comune se tratează la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol). Nu se ia acid acetil salicilic (ASPIRINA), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye. Consultaţi medicul de familie ! Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital: susţinerea funcţiilor vitale (respiratorie şi cardio – vasculară), antibiotice în caz de suprainfecţii bacteriene
Recomandari generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă: evitarea aglomerărilor umane, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave, spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius). Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C este indicată iar menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate este absolut necesară.
Atentie vine...gripa
Debutul sezonului rece a dat startul îmbolnăvirilor şi epidemiilor de gripă. Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. Astfel, există o serie de virusuri care circulă în aceeaşi perioadă a anului, dau simptomatologie asemănătoare gripei dar se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!